Az orosz vakcinát nem győzheti le a Pfizer: az övék 92 százalékban hatékony

Az orosz vakcinát nem győzheti le a Pfizer: az övék 92 százalékban hatékony

Orbán Viktor fogadja Putyint Budapesten 2019. október 30-án (Fotó: Orbán Viktor Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Alig egy nappal azután, hogy a német BioNTech és az amerikai Pfizer bejelentették, hogy minden korábbi várakozáshoz képest sokkal jobb, 90 százalékban hatékony az általuk kifejlesztett koronavírus-vakcina, az orosz propagandagépezett azonnal működésbe lendült, hogy ráígérjenek a nyugati sikerre.

Először az orosz egészségügyi minisztérium jelentette be, hogy az elsőként engedélyezett Szputnyik V oltóanyag 92 százalékban hatékony (vagyis egy kicsivel még szuperebb a szuper Pfizer-vakcinánál), majd maga Putyin elnök jelentette be, hogy ők már a harmadik vakcinájukat engedélyezték. És mind hatékony, persze. Mellékhatásoknak nyomuk sincs, természetesen. Az elsőt állítólag még az elnök lánya is megkapta.

Az orosz elnök egyúttal azt is kijelentette, hogy minden országgal készek együttműködni a vakcinafejlesztésben, de nem szabad ezt a kérdést átpolitizálni. Az orosz vakcina állítólagos hatékonyságáról szóló hírek nekünk azért jók, mert nagyon úgy tűnik, a kormány ebből a forrásból tervezi alapvetően megoldani a lakosság immunizálását.

Szijjártó Péter külügyminiszter (aki maga is Covid-19-beteg már több mint egy hete), elmondta az MTI-nek, hogy másfél héten belül megérkeznek az országba az orosz vakcina első próbaadagjai, a klinikai tesztekhez, majd januárban elkezdődhetnek a nagy szállítások. Szerdán megállapodtak Oroszországgal, hogy a magyarországi engedélyezéshez szükséges dokumentációt az orosz fél legkésőbb csütörtök estig összeállítja és eljuttatja Budapestre.

A miniszter azt is elmondta, hogy még szerdán megszülethet az a szabályozás, amelynek értelmében ki lehet majd adni egy "vészhelyzeti", ideiglenesen 6 hónapra szóló importengedélyt. Szijjártó Péter pénteken az orosz ipari és kereskedelmi miniszterrel egyeztet. A tanácskozáson részt vesz az a magyarországi vállalat is, amely jelenleg más vírusok, köztük influenza elleni oltóanyagot gyárt.

Azt már tudni, hogy ez a vállalat megfelel az úgynevezett második fokozatú biztonsági szintnek. Azt viszont még vizsgálják, hogy át tud-e állni ennek az oltóanyagnak a gyártására. Erre jövő hét közepén, végén lehet meg a válasz - mondta. A miniszter kiemelte: ha egy országnak saját oltóanyag-gyártási kapacitása van, akkor nem kerül kiszolgáltatott helyzetbe. Hangsúlyozta ugyanakkor: a magyar kormány továbbra is arra törekszik, hogy minél több forrásból, minél több és minél jobb oltóanyagot szerezzen be, hogy a lehető legnagyobb biztonságban legyenek a magyar emberek.

Ugyanakkor nyugati kutatók még mindig nem bíznak tökéletesen az oroszok állításaiban. Emlékezetes, hogy a Szputnyik V vakcinát úgy engedélyezték Oroszországban, hogy a legköltségesebb, leghosszadalmasabb és legfontosabb fázis III-as teszteléstől egyszerűen eltekintettek. Pontosabban élesben tesztelik jelenleg is a szert már az engedélyezés után.

Ez minden nyugati gyógyszeretikai szabálynak ellentmond, hiszen egy bizonyítatlan hatású szert engedélyeztek (aztán még kettőt utána). Amit most, a Pfizer-bejelentésre reagálva lóhalálában bejelentettek, az sem teljesen tűnik rendben lévőnek, mivel még túlzottan kevés beoltott betegedett meg ahhoz, hogy az adatokból statisztikai értelemben bármit meg lehessen állapítani. Az pedig csak hab a tortán, hogy ahogy eddig is, most sem hozták nyilvánosságra a kutatási dokumentációt, és néhány bombasztikus számon túl senki sem tud semmit az egészről.

Ehhez képest a Pfizer vakcinájának adatait egy a cégtől teljesen független szakértői panel értékelte, és nem a végső ítélethez szükséges Covid-esetek felénél, hanem inkább a háromnegyedénél álltak a nyilvánosság elé. Az oroszok azt ígérik, hogy az eredményeiket hamarosan az „egyik vezető tudományos lapban” fogják közzétenni. Erre nagyon vár mindenki, bár ez sem feltétlenül fogja eloszlatni a kételyeket. Amikor ugyanis a fázis II-es teszt néhány tucat beoltott alanyának adatait közzétették (ami egyébként sem bizonyít semmit), számos nyugati kutató arra a következtetésre jutott, hogy az adatokat manipulálták (vagy csak nagyon elszúrtak valamit, nehéz eldönteni, melyik a jobb opció).

A gyanús jelek ellenére nagyon reméljük, hogy mégis jó valamire az orosz vakcina, mert ahogy kinéz, jó pár millió adagot fogunk belőle venni.

(MTI/BBC/NBC)