Az oroszok állítólag befejezték kivonulásukat Herszonból

Az oroszok állítólag befejezték kivonulásukat Herszonból

Ukrán katona ellenőrzi az orosz csapatok által ásott lövészárkok egyikét egy visszafoglalt területen a dél-ukrajnai Herszon régióban 2022. október 12-én (Fotó: MTI/AP/Leo Correa)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az orosz fegyveres erők veszteségek nélkül befejezték az egységek és felszerelések átcsoportosítását a Dnyeper folyó bal partjára Herszon megyében – közölte pénteken Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője.

„Herszonban ma moszkvai idő szerint hajnali öt órakor (közép-európai idő szerint háromkor) befejeződött az orosz csapatok egységeinek átcsoportosítása a Dnyeper bal partjára. A jobb parton egyetlen katonai felszerelés és fegyverzet sem maradt” – mondta a tábornok.

 Mint közölte, az összes orosz katona átkelt a Dnyeper bal partjára, a Herszon megye jobb parti részét elhagyni kívánó civilek pedig segítséget kaptak a távozáshoz.

A tájékoztatás értelmében az orosz alakulatok a folyam bal partján elfoglalták a műszakilag előkészített védelmi vonalakat és állásokat. Azt nem tett hozzá az altábornagy, hogy az oroszok azért vonulnak ki ki Herszonból, mert képtelenek feltartóztatni az ukrán offenzívát. 

Az ukránok eközben felszabadították a Herszon elővárosának számító Sznihurivkát, és jelenleg nyugatról, északról és keletről is közelítenek a városhoz. Ugyanakkor óvatosak, nem kívánnak berohanni a városba, és győzelmi felvonulást tartani, mert attól tartanak, hogy az egész visszavonulás csak az oroszok által állított csapda.