Az oroszok behatoltak Csernobilba

Az oroszok behatoltak Csernobilba

A Vörös-erdő Csernobil közelében (Fotó: Jorge Franganillo/Flickr)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Richard Engel, az NBC News tudósítójának Twitter-bejegyzése szerint az orosz csapatok elérték Csernobilt. A tudósítónak az ukrán Belügyminisztérium tanácsadójától származó információi szerint a helyszínen harcok folynak, amelyek károsíthatták a nukleáris hulladéktároló létesítményt. 

Amint arról a Magyar Hang is beszámolt, ukrán nukleáris biztonsági szakértők szerint fennáll a veszélye, hogy Ukrajna atomerőművei megsérülnek a harcok folyamán. A szakértő szerint nem valószínű, hogy az orosz csapatok közvetlen támadást indítanának a létesítmények ellen, de nem kizárható, hogy eltévedt lövedék okoz nukleáris katasztrófát. Ennek hatása nem csak Ukrajnára, de egész Európára katasztrofális lehet.

Volodimir Olekszandrovics Zelenszkij a Twitteren megerősítette, hogy az orosz egységek a tiltott zónát támadják. Ezzel az elnök véleménye szerint egész Európának hadat üzentek.