Az oroszok elfoglalták Csernobilt

Az oroszok elfoglalták Csernobilt

A Vörös-erdő Csernobil közelében (Fotó: Jorge Franganillo/Flickr)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az orosz támadás Csernobil ellen hadüzenet Európának – mondta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök csütörtök délután. Akkor az orosz csapatok még csak megközelítették a lezárt zónát, és ahogy Zelenszkij fogalmazott, a katonái az életüket adják, hogy ne ismétlődhessen meg az 1986-os katasztrófa. Azóta a támadók átvették a kontrollt a terület felett, nyilatkozta Mihajlo Podoljak, az ukrán elnöki hivatal vezetője. 

Korábban egy ukrán nukleáris biztonsági szakértő elmondta, az orosz katonai invázió növeli az esélyét egy esetleges nukleáris balesetnek. Dimitro Gumenyuk szerint az ukrán atomerőművek elleni közvetlen támadásra nem lehet számítani. A Donyec-medencében azonban nagy számban vannak olyan fegyverek, amelyek nem tudnak nagy pontossággal célozni, így az érzékeny létesítményeket könnyen eltalálhatják. Ha ez bekövetkezik, a szakértő szerint az katasztrofális következményekkel járna nem csupán Ukrajnára, de egész Európára nézve.

Mihajlo Podoljak már idézett nyilatkozatában hangsúlyozta, nem lehet kijelenteni, hogy a csernobili létesítmény biztonságban van, véleménye szerint ez ma a legsúlyosabb fenyegetés Európára nézve. Ha ugyanis megsérül a nukleáris hulladéktároló, akkor Ukrajnát, Fehéroroszországot és az Európai Unió területét is beterítheti a radioaktív por.

Mint ismert, a csernobili atomerőműben 1986. április 26-án történt baleset, amelynek következtében jelentős mennyiségű radioaktív anyag került a légtérbe. A szovjet vezetés jelentős késéssel lépett az katasztrófa elhárítása érdekében, és a balesetről sem adtak ki tájékoztatást, annak tényét csak azt követően ismerték el, hogy több országban is észlelték a radioaktív felhőket. A felrobbant blokkra előbb betonból, majd acélból készült szarkofág került.

A Magyar Hang folyamatosan frissülő beszámolója az Ukrajna elleni támadásáról itt olvasható