Az oroszok elkezdtek visszavonulni Herszonból, közel az ukrán felszabadítás

Az oroszok elkezdtek visszavonulni Herszonból, közel az ukrán felszabadítás

Szitává lyuggatott tetejű épület (Fotó: Defence of Ukraine/Twitter)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az ukrán felszabadító erők egyre közelebb jutnak Herszon külterületéhez. Az orosz megszálló erők parancsnoksága bejelentette, hogy kivonulnak a városból, mivel képtelenek feltartóztatni az ukrán offenzívát (ez utóbbit nem ők mondták). Az ukránok felszabadították a Herszon elővárosának számító Sznihurivkát, és jelenleg nyugatról, északról és keletről is közelítenek a városhoz.

Zelenszkij ukrán elnök bejelentése szerint legalább negyven települést szabadítottak fel a legutóbbi időszakban, 12 falut csak szerdán. Az oroszok bejelentették, hogy ténylegesen megkezdték a Herszonból. Ezt korábban az ukrán források kétkedve fogadták, de most az amerikai hadvezetés is megerősítette.

Az ukrán védelmi miniszter bejelentette, hogy az orosz megszállóknak legalább egy hétbe fog telni, mint minden katonájukat kivonják Herszonból, hiszen negyvenezer katonájuk állomásozik a város térségében. „Nem egyszerű visszavonni egy-két nap alatt ezeket a katonákat” – mondta Olekszij Reznikov védelmi miniszter.

A kijevi vezetés azt hangsúlyozza, hogy nem fognak berohanni a városba, és győzelmi felvonulást tartani, mert attól tartanak, hogy az egész visszavonulás csak az oroszok által állított csapda.

Az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke úgy becsüli, hogy az oroszok az agresszió kezdete óta már több mint 100 ezer katonát veszíthettek el Ukrajnában, de az ukrán védők is hasonló léptékű veszteségeket szenvedhettek.

Címkék: ukrajnai háború