Az oroszok újult erővel lövik Mikolajivot

Az oroszok újult erővel lövik Mikolajivot

Háború Ukrajnában (Fotó: Defence of Ukraine/Twitter)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szombat hajnalban erős robbanásokra ébredtek az ukrajnai Mikolajivban. Megszólaltak a légi riadót jelző szirénák. A polgármester arra figyelmeztette a lakosságot, hogy szerte a városban robbanások történnek, ezért maradjanak az óvóhelyeken. Bár nem volt azonnal egyértelmű, hogy mi okozza a robbanásokat, a megfigyelők szerint egyértelmű, hogy az orosz támadók újrakezdték a város lövését.

Az ukrán neukleárisenergia-vállalat, az Energoatom újból működésbe helyezte az ország délkeleti részén lévő Zaporizzsja atomerőmű és a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség közötti megfigyelőrendszert, ami az orosz hódítás nyomán vált működésképtelenné.

Az ukrán elnök, Volodimir Zelenszkij elítélte a déli nyaralóhely, Szerhijvka elleni orosz támadást, mint „szándékos, előre megfontolt terrorcselekményt”, nem pedig hibát. A várost ért rakétatámadásban legalább 21 ember vesztette életét.

Az ukrán hadsereg azzal vádolta a Kígyó-szigetet elfoglaló, majd most visszavolnuló orosz támadókat, hogy foszforos bombákat vetettek be. Zelenszkij elnök eközben latin-amerikai vezetőkkel tárgyalt, és a támogatásukat kérte Ukrajna honvédő háborújához. 

A Reuters oknyomozása 14 olyan orosz fegyvergyártót azonosított, amelyek eddig ki tudtak bújni a nyugati szankciók alól. Ezen cégek majdnem harminc vezetője ugyancsak mentesült mindezidáig a korlátozások alól. 

Az Egyesült Államok további 820 millió dolláros katonai segélyt juttat Ukrajnának. Ebben öld-levegő rakéták, illetve tüzérségi támadás elleni radarrendszerek is lesznek. Borisz Johnson brit miniszterelnököt tiszteletbeli odesszai polgárnak nyilvánították.

A lengyel kormány és az izraeli nagykövetség is tiltakozott amiatt, hogy a berlini ukrán nagykövet megvédte a második világháborús náci kollaboráns ukrán vezetőt, Stepan Banderát, aki szerinte nem volt lengyelek és zsidók tömeggyilkosa.

Címkék: ukrajnai háború