Az oroszoké lehet hamarosan Bahmut

Az oroszoké lehet hamarosan Bahmut

Lángoló lakóházhoz futnak ukrán katonák a kelet-ukrajnai Donyecki területen fekvő Bahmutban egy orosz tüzérségi támadás után, 2022. december 7-én (Fotó: MTI/AP/Libkos)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kénytelen volt elismerni az ukrán vezérkar, hogy az orosz erőknek sikerült előretörni Bahmutnál, így még nehezebb lett a védők helyzete. Történt ez azok után, hogy a múlt héten még úgy tűnt, az oroszok csökkentették támadásaik számát. Azonban a jelek szerint az utcai harcok még hevesebbé váltak, ami óriási emberveszteségeket okoz mindkét oldalon.

De miért is olyan fontos Bahmut az ukránok számára? Mint korábbi cikkeinkben megírtuk, a háború előtt még hetvenezres lélekszámmal büszkélkedő város lakossága mostanra 5 ezer fő alá esett, ami nem is meglepő annak fényében, hogy a települést gyakorlatilag rommá lőtték az oroszok. A pusztítás különösen a keleti városrészen, a cementgyár környékén volt elsöprő, mivel ez a terület többször is gazdát cserélt még az őszi hónapokban. És bár Bahmut nem különösebben fontos közlekedési összeköttetési szempontból, idővel az ukránoknak egyre fontosabb lett a város megtartása.

Szakértők szerint Bahmut igazi jelentőségét az adja a mai napig az ukránoknak, hogy arányaiban jóval magasabbak itt az orosz veszteségek, már ami a halottak számát illeti. A jelentések szerint az elmúlt hónapokban voltak olyan hetek, amikor 1:5 arányban veszítettek itt katonákat az ukránok és az oroszok, ami Kijevet arra sarkallta, hogy a várost érdemes megtartani, mert ezzel felőrölhetik az harcoló orosz erőket. Később ez az arány az ukránok szempontjából alaposan romlott, így a katonai szakértők ma már 1:3 veszteségarányról beszélnek.

Bahmut jelentősége azonban az elmúlt hónapokban még egy szempontból nőtt az ukránok számára: ez pedig az idő. A nyugati fegyverek, különösen a nehéz páncélosok beérkezése ugyanis hosszú időt vett igénybe, amelyek nélkül Ukrajnának gyakorlatilag esélye sem lenne egy nagy tavaszi offenzíva végrehajtására. Kedden azonban kiderült, hogy a brit Chellenger 2 tankok mellett a Leopard 2 harckocsik is megérkezhettek az országba, vagyis az ukrán feltartóztatási stratégia sikeresnek bizonyult. Így a szakértők többsége ma már tényként kezeli, hogy a téli orosz offenzíva kudarcot vallott.

A brit védemi minisztérium legfrissebb jelentésében ráadásul arról írt, hogy az orosz hatóságok nagyszabású katonai toborzási kampányra készülnek, amelynek célja további 400 ezer katona összegyűjtése. A brit szakértők szerint Oroszország ezt önkéntes, hivatásos állományt kereső kampányként, nem pedig új, kötelező mozgósításként mutatja be. Valószínű azonban, hogy a gyakorlatban ez a különbségtétel elmosódik, így a regionális hatóságok megpróbálják majd a kijelölt toborzási célokat a férfiak bevonulásra való kényszerítésével elérni. Az orosz hatóságok valószínűleg egy állítólagos „önkéntes” modellt választottak a létszámhiány fedezésére, hogy minimalizálják a belföldi ellenérzéseket. Ám még így is nagyon valószínűtlen, hogy a kampány 400 ezer valódi önkéntest vonzana. Sőt, Oroszország ukrajnai harci erejének újjáépítéséhez nem csak személyi állományra lesz szükség, hanem több lőszerre és katonai felszerelésre, mint amennyivel jelenleg rendelkezik.

A bahmuti ellenállás sikeresen vizsgázott, de ez sajnos nem zárja ki, hogy a város hamarosan az oroszok kezére kerülhet. Csütörtökön orosz források  arról írtak, hogy a Wagner-csoport ostrom alá vette a városházát. Később a harctéren készült felvételek geolokációjával foglalkozó bloggerek, illetve az amerikai Institute of Study War think-tank is megerősítette ezt. Az orosz katonai bloggerek emellett arról is írtak, hogy az ukrán haderő visszavonult a városháza térségéből, bár ezt az információt érdemes fenntartásokkal kezelni, hiszen a városháza védelmének szimbolikus jelentősége van.

Érdemes ugyanakkor hozzátenni, hogy ha Bahmutot el is veszítenék az ukránok, az cseppet sem jelentene stratégiai fordulatot a frontot, ugyanis Donyeck megye északi részén az oroszoknak még számos hasonló várost kellene elfoglalniuk, ezek közül pedig Kramatorszkot és Szlovjanszkot még inkább megerősítették az elmúlt kilenc évben az ukránok, mint Bahmutot. Így ha az oroszok elfoglalnák Bahmutot, annak az elsődleges jelentősége az lenne orosz szempontból, hogy a közvélemény számára elmondhatnák, hogy sikerült elfoglalniuk Bahmutot – az persze már más kérdés, hogy ennek az áráról Moszkva valószínűleg sosem fog beszélni.