Az ország, ahol az egyház lett a koronavírus gócpontja

Az ország, ahol az egyház lett a koronavírus gócpontja

Irinej pátriárka ravatala a belgrádi Szent Mihály arkangyal székesegyházban (Fotó: Reuters/Marko Djurica)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hiába figyelmeztettek a hatóságok Szerbiában, nem tudták rávenni a híveket, hogy tartsák be a járványügyi intézkedéseket azon egyházi személyek temetésén, akiket nemrég veszített el a szerb ortodox egyház. Így Irinej pátriárka temetésén nem csak a távolságtartásra és a maszkviselésre vonatkozó felhívást hagyták figyelmen kívül a résztvevők: ennél jóval nagyobb kockázatot vállaltak, ugyanis a pravoszláv egyház fejének koporsóját csókolgatták, és mosatlan kanállal áldoztak a gyászszertartáson. A szerb epidemiológusok ezért azt várják, hogy rohamosan meg fog ugrani a fertőzöttek száma. De hogyan lett Szerbiában az egyház a koronavírus melegágya?

Az országban már a pandémia kezdetén számos pópa szembehelyezkedett a kormány rendelkezéseivel, így titokban is tartottak miséket a híveknek. A kormány kezdetben szemet hunyt felette, a romló statisztikák láttán azonban bekeményítettek, a rendőrség több, titokban szervezett istentiszteleten is megjelent, és volt olyan pópa, akit előállítottak.

A koronavírus-szkepticizmus aztán az egyház felsőbb vezetésében is követőkre talált. Leghangosabb szószólójuk Amfilohije montenegrói-tengermelléki metropolita (érsek) lett, ő ugyan korábban szélsőséges kiszólásairól volt híres, mégis óriási népszerűségre tett szert a szerbek körében, mert sikeresen szervezte meg a tüntetéseket a montenegrói kormány vallásszabadságról szóló törvényével szemben, amely miatt a szerb ortodox egyház jelentős ingatlanokat, egyebek mellett középkori templomokat és kolostorokat veszített volna el. A 82 éves Amfilohije végzete az lett, hogy beállt a vírustagadók táborába, sőt a híveit is többször biztatta a montenegrói kormány járványmegelőzési előírásainak megkerülésére.

A metropolita október végén halt meg koronavírus-fertőzés következtében, ám ez nem volt elég figyelmeztető jel az ortodox egyház követőinek. Pedig Amfilohije valójában már a második magas szintű egyházi vezető volt, aki koronavírus-fertőzésben halt meg (Milutin valjevói püspök még márciusban távozott az élők sorából). A hívők ismét figyelmen kívül hagyták a szabályokat, sőt sokan a koronavírusban elhunyt idős ember arcát csókolgatták a temetésen.

A tömeges szabálysértésnek súlyos következményei lettek: itt fertőződött meg a most elhunyt Irinej pátriárka is, akinek halálával Szerbia nemcsak az ortodox egyház fejét veszítette el, hanem a kormány leghűségesebb szövetségesét is. Ismert: 2018 végén tömeges tüntetések kezdődtek Szerbiában Borko Stefanovic ellenzéki politikus megveretése, a közmédia elfogultsága, illetve az időközi választások visszásságai miatt. Irinej erős kritikával illette ezeket a megmozdulásokat, ami valószínűleg közrejátszott abban, hogy a szerb fővároson kívüli, vidéki tüntetések idővel vesztettek vonzerejükből. A pátriárka emellett hű szövetségese volt Aleksandar Vucic szerb elnöknek Koszovó kérdésében is, ami időnként kiélezte az egyházon belüli ellentéteket Irinej és Amfilohije követői között, ugyanis az utóbbi vezetőnek nagyon komoly támogatottsága volt a klérusban (ez volt a híres „montenegrói frakció”).

A koronavírus-fertőzés nem állt meg a szerb ortodox egyház vezetőinél. November közepén halt meg koronavírusban a peci patriarchátus ismert apácája, Nina és a szélsőséges Artemije, a raskai–prizreni pravoszláv egyházmegye egykori irányítója. Utóbbit még 2015-ben zárták ki az egyházból az egyházi pénzekkel való felelőtlen gazdálkodás miatt. Artemije ezután létrehozta a „száműzött raskai– prizreni egyházmegyét”, amely követőkre talált. Ő csak néhány nappal élte túl nagy ellenfelét, Irinejt. De hogy a helyzet még ennél is rosszabb legyen, hétfőn kórházba került David kruseváci püspök is, az ő koronavírus-tesztje is pozitív lett. És valószínűleg ez még csak a jéghegy csúcsa: a fertőzöttek között ott lehetnek a szerb ortodox egyház hívei is, akiknek körében igen magas az idősek aránya.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2020/48. számában jelent meg november 27-én.

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, valamint elektronikus formában! És hogy mit talál még a 2020/48. számban? Itt megnézheti!