Az ország, ahol minden ezredik ember meghal koronavírusban

Az ország, ahol minden ezredik ember meghal koronavírusban

Guaita tornya San Marinóban (Fotó: Wikimedia/Alaexis)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Miközben az egész világ félelemmel nézi az olaszországi és spanyolországi számokat a koronavírus halálos áldozatairól, kevés szó esik arról az országról, ahol messze a legmagasabb a világon a halálozási arány. Míg az olaszok és a spanyolok körében 2,54, illetve 2,51 a 10 ezer főre eső átlagos halálozási szám, addig az Olaszország által teljesen körülvett San Marinóban április 17-én 11,8 volt ugyanez az adat. Mindez annyit tesz, hogy a miniállam minden 846. lakosa mostanra a koronavírus áldozata lett. Az új fertőzések száma pedig napról napra nő, miközben a világ egyik legkisebb országának sorsát más tényezők is alaposan megnehezítik.

San Marinóban az első koronavírusos megbetegedést még február 27-én regisztrálták. A 88 éves, más betegségekkel is küzdő férfi természetesen Olaszországon keresztül érkezett a városba, s ugyan gyorsan kezelésben részesült a közeli Riminiben, ez már nem mentette meg az életét. Mivel a kis ország minden téren szorosan együttműködik Olaszországgal (egymással vámuniót is alkotnak), és a turizmus miatt igen nagy a beutazók száma, aligha volt elkerülhető, hogy itt is megjelenjen a koronavírus.

Sőt, a miniállamban hamarosan meredeken emelkedni kezdett a megbetegedések száma, olyannyira, hogy április 17-én már 435 beteget tartottak nyilván a 33 ezer lelket számláló országban. De ennél is aggasztóbb, hogy a halálozási arány még az olaszországinál is magasabbnak bizonyult. Ezért a világ legidősebb köztársaságában március 14-től az egész országra kiterjedő karantént rendeltek el, amit legutóbb április 20-ig meghosszabbítottak. Ezután a főváros, illetve a többi település utcái gyakorlatilag teljesen kiürültek, ami itt már csak azért is különös látvány, mert máskor rengeteg embert látni errefelé az év minden időszakában.

Mobiltelefonon követhetik nyomon a fertőzöttek korábbi mozgását Olaszországban | Magyar Hang

A miniállam megpróbáltatásai azonban ezzel még korántsem értek véget, s a lakosok nemrég keserű leckét kaptak. Megtapasztalhatták, mit is jelent a szolidaritás hiánya. Habár az ország lakossága kifejezetten tehetős (az egy főre jutó GDP tekintetében San Marino a 13. a világrangsorban), ez még nem jelenti azt, hogy könnyen menne a koronavírus elleni védekezés ezekben a vészterhes időkben.

A városi hatóságok április elején átutalták a pénzt egy svájci beszállítónak, amelytől félmillió szájmaszkot rendeltek, ezekből adtak volna olasz szomszédaiknak is. Csakhogy a maszkokért küldött teherautó üresen tért vissza, ugyanis a svájci cég elállt az üzlettől. S bár az nem derült ki, vajon mi lehetett az ok, sokan arra gyanakszanak, hogy valaki talán több pénzt ajánlott a védőfelszerelésért, ezért estek el a koronavírustól leginkább szenvedő ország lakói a szájmaszkoktól. A San Marinó-i egészségügyi miniszter az eset után nyilvánosan is panaszt emelt az elutasított adásvétel miatt, mire Svájc kötelezte az országban működő, orvosi védőfelszereléseket exportáló vállalatait, hogy minden nagyobb megrendelés esetén kérjenek előzetes engedélyt a megrendelés teljesítéséhez. És bár ezen rendelkezés hatálya alól kivételt képeznek az uniós tagok és az olyan országok, mint San Marino, ez most már aligha vigasztalja a helyieket, akik így megfelelő védelem nélkül maradtak.

San Marinónak ráadásul az is óriási gondot okozhat, hogy a gazdasága kifejezetten a turizmusra épül – éves szinten több mint 3 millió turista látogat el ide –, ez a szektor a miniállam bruttó hazai termékének több mint 50 százalékát adja. Ezek a források most kiesnek, így nem meglepő, hogy a Nemzetközi Valutaalap meglehetősen borúlátó képet festett fel és ismét felmelegítette az Európai Unióval való társulási megállapodás lehetőségét, ami a jövőben lehetővé tenné a San Marinó-i cégek számára az új piacokra való betörést.

Az állam, ahol nincs koronavírus, az elnök pedig az első számú autóversenyző | Magyar Hang

Optimizmusra ad ugyanakkor okot, hogy úgy tűnik, a San Marinó-iak a megpróbáltatások ellenére is urai a helyzetnek, ami nem kis részben annak köszönhető, hogy az egészségügy errefelé világszínvonalon működik és a politikai helyzet is stabil. Ez lehetővé teszi, hogy a járvány elleni kormányzati intézkedéseket fennakadások nélkül keresztülvigyék. A régi köztársasági tradíciók ilyen időkben sokat segíthetnek.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2020/15. számában jelent meg április 9-én.

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, valamint elektronikus formában! És hogy mit talál még a 2020/15. számban? Itt megnézheti!