Az összes gyereket és az edzőt is kiszabadították a thaiföldi barlangból

Az összes gyereket és az edzőt is kiszabadították a thaiföldi barlangból

A csapat (fotó: Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Mind a 12 gyermek és az edzőjük is elhagyta a barlangot, mindannyian biztonságban vannak – jelentette be a Thai Navy Seal magyar idő szerint kedd délután a Facebookon. Azt még hozzátették, hogy négy búvárt még várnak vissza. A bejegyzést pedig úgy zárták, hogy: „Hurrá!”

A mai volt a mentőakció harmadik napja, vasárnap és hétfőn négy-négy gyermeket hoztak ki a mentőcsapatok a Tham Luang barlangrendszerből. Kedden 19 búvár vett részt az akcióban.

Jesada Chokdamrongsuk egészségügyi miniszter néhány órával később tartott sajtótájékoztatót. Ekkor már arról számolt be, hogy a négy búvár is kiért a barlangból. Közülük hárman tengerészgyalogosok, egyikük pedig orvos.

A CNN azt közölte, hogy magyar idő szerint délután négy órára minden kimentett gyermek és az edzőjük is megérkezett a kórházba, hamarosan a családtagjaikkal is találkozhatnak.

„A kimentett fiúk első csoportja 14-16 éves volt, alacsony testhőmérséklettel, kihűlve érkeztek, kettejüknek tüdőbetegsége alakult ki, egyiküknek pedig a bokáján fertőződött el egy seb. A második csoport 12-14 éves fiúkból állt, ők is kihűlve és alacsony pulzussal érkeztek, gyógyszert és speciális ételeket kapnak és szerencsére láza senkinek nincs” – összegzett korábban Jesada Chokdamrongsuk egészségügyi miniszter.

A kórházba szállított fiúkat elkülönítették a többi betegtől és speciális étekkel táplálják. Egyelőre a szüleiknek is csak üvegfalon keresztül integethettek egymásnak, mert a legyengült szervezetük fogékony lehet betegségekre.

A mentéssel azért akartak már kedden végezni, mert a monszun időszak miatt a barlang vízszintje bármikor elkezdhet emelkedni.

A 11–16 évesekből álló focicsapat tagjai és 25 éves edzőjük még június 23-án indult túrára a Bangkoktól ezer kilométerre, északra fekvő Tham Luang barlangrendszerben. A csapat a heves esőzések miatt azonban nem tudott már kijönni és a vízszint rohamos emelkedése miatt egyre jobban beszorultak a barlang belsejébe. A bent rekedt gyerekeket július 2-án brit mentőbúvárok találták meg, nagyjából 4 kilométerre a bejárattól. Azóta több alkalommal vittek be ételt és oxigént a bent rekedteknek, de orvosok is megvizsgálták a csapat tagjait. Eközben amennyire a lehetőségek engedték, szivattyúk segítségével csökkentették a vízszintet a járatokban, így elérték, hogy 2 kilométeren maradtak csupán víz alatti szakaszok.

A mentőakcióról itt olvashat bővebben.