Az összes vádpont alól felmentette az esküdtszék a tüntetőket lelövő Kyle Rittenhouse-t

Az összes vádpont alól felmentette az esküdtszék a tüntetőket lelövő Kyle Rittenhouse-t

Kyle Rittenhouse

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Négy napnyi mérlegelés után mind az öt vádpont alól felmentette az esküdtszék Kyle Rittenhouse-t. A most 18 éves medikushallgató még 17 éves korában Kenoshában ölt meg két embert, és sebesített meg súlyosan még egyet. Az esküdtek, öt férfi és hét nő, összesen 25 órán át tárgyalták az ügyét. Végül úgy ítélték meg, hogy Rittenhouse jogos önvédelemből lőtt AR-15-ös félautomata ismétlőfegyverével a rá puszta kézzel, illetve gördeszkával támadókra. Minderre akkor került sor, amikor zavargások törtek ki, mert a helyi rendőrség lelőtt egy 29 éves fegyvertelen fekete bőrű férfit.

A vád szerint Rittenhouse-nak egyáltalán semmi keresnivalója nem volt Kenoshában aznap éjszaka, főleg, hogy 18 éven aluliként volt jelen. Szerintük kimerítette az önbíráskodás fogalmát tettével. A zavargásokban csak azok haltak, illetve sérültek meg, akiket maga Rittenhouse lőtt meg, aki eleve egy másik államban lakik. A vád szerint önmagában az provokálta a Rittenhouse-ra fegyvertelenül támadókat, hogy ő rájuk fogta a fegyverét, és csak le akarták őt fegyverezni. Az ügyész szerint a vádlott ezzel elvesztette a jogos önvédelemhez való jogát: „Nem hivatkozhatsz önvédelemre, ha te magad okozod a veszélyt, amibe kerülsz” – mondta vádbeszédében.

Rittenhouse védekezése szerint önvédelemből lőtt, veszélyben érezte a saját életét; attól félt, kicsavarják a kezéből a saját fegyverét és azzal végeznek vele. Arra a kérdésre, hogy mit keresett egyáltalán 17 évesen Kenoshában, noha Illinois államban lakik, úgy válaszolt, hogy önkéntesként jött védeni a közrendet, illetve elsősegélyt kívánt nyújtani az arra rászorulóknak. „Semmi rosszat nem csináltam. Önvédelem volt” – mondta a tárgyaláson.

Az öt vádponton kívül még két vádpont volt az eredeti vádiratban, a kijárási tilalom megszegése, illetve jogtalan fegyverviselés. Ezeket a bíró még az esküdtek ítélethozatali visszavonulása előtt ejtette.

Az esetet hatalmas médiaérdeklődés közepette tárgyalták Wisconsinban, az elkövetés államában, már csak amiatt is, mert egy fekete bőrű férfi halála miatt kitört zavargásokban egy szélsőjobboldali csoportokkal kapcsolatban lévő önbíráskodó fehér bőrű volt az elkövető. Az ítélethirdetés előtt a bíró mindenkit figyelmeztetett, hogy bármilyen érzelmek is legyenek bennük, a verdiktet méltósággal fogadják. Az ítélethirdetéskor Rittenhouse elsírta magát.

Sokan kritizálták a tárgyalást vezető bírót, Bruce Schoedert. Szerintük egyértelműen Rittenhouse mellett foglalt állást, amikor megtiltotta, hogy a lelőtt embereket áldozatnak nevezze az ügyész, mivel szerinte ez a megnevezés önmagában prejudikál. Az ítélethirdetés előtt és után többen is megjegyezték, hogy Wisconsinban a helyi törvények miatt nagyon nehéz bizonyítani, hogy a vádlott nem önvédelemből lő, a bizonyítás terhe pedig a vádlón van.

Kenoshában egyébként többnyire fehér bőrűek laknak, fehér bőrűek voltak az áldozatok is és a zavargásokban részt vevők is, ahogy az esküdtek többsége is. 

Címkék: Egyesült Államok