Az osztrák szociáldemokraták jövője múlhat a karintiai választáson

Az osztrák szociáldemokraták jövője múlhat a karintiai választáson

Pamela Rendi-Wagner, az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) elnöke (Fotó: MTI/EPA/Christian Bruna)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Fontos választást tartanak vasárnap Karintiában. Ausztria legdélibb tartományában regionális parlamentet választanak, de a kimenetelének országosan is van jelentősége. A tartományi parlamentet 10 éve vezető szociáldemokrata (SPÖ) kormányfő, Peter Kaiser a vártnál esetleg rosszabb szereplésének messze ható következményei lehetnek: tovább gyengülhet Pamela Rendi-Wagner, az SPÖ elnökének pozíciója.

Karintia tartomány politikai élete Ausztrián belül is sajátos. Évszázados viszonylatban talán egyetlen régióban sem volt olyan mozgalmas, mint itt. Karintia ugyanis Ausztria első köztársasága idején a szociáldemokraták egyik bázisának számított. Ugyanakkor itt volt rendkívül népszerű és itt nőtt politikai óriássá a populizmusáról, később szélsőséges nézeteiről elhíresült Jörg Haider. A 2008-ban elhunyt politikus több cikluson át tartományi kormányfőként dolgozott. Az Osztrák Szabadságpártot (FPÖ) előbb Karintiában repítette magasba, majd országosan is felemelte. Miután azonban nem tudta levezényelni az FPÖ átalakítását, szétszakította a pártot, és létrehozta a BZÖ-t (Bündnis Zukunft Österreich, Szövetség Ausztria Jövőjéért). Haider halálával azonban a BZÖ is a mélybe szállt. Ennek ellenére több lap riportjában is visszaköszönt a választók Haider-nosztalgiája.

Változatlan erőviszonyok

Már a fentiek okán is érvényes állítás: Karintiában kevéssé iránymutatók az országos trendek. Kedden figyelemre méltó választási vitát tartottak az ORF közszolgálati televízió klagenfurti stúdiójában. Számos olyan kérdés került elő, amelyek Ausztria egészének közélete szempontjából fontosak. Így az energiaválság, az elszegényedés, a szakemberhiány és a szélerőművek telepítése egyaránt témája volt a műsornak. A vita egy pontján például arra kérték a hat jelenlévő listavezetőt, hogy feleljenek igennel vagy nemmel: fel kell-e állítani a tervezett több mint 50 szélerőművet Karintiában? Fele-fele arányban oszlottak meg a szavazok.

Mindenesetre az eltelt ötéves ciklus nem rendezte át a tartományban a politikai erőviszonyokat. A választás első helyét már most oda lehet adni a szociáldemokratáknak és Peter Kaiser jelenlegi tartományi kormányfőnek, akinek pártja eddig az Osztrák Néppárttal (ÖVP) koalícióban vezette a tartományt. A Public Opinion Strategies kutatócég – Kleine Zeitung által ismertetett február közepi – közvélemény-kutatása szerint a voksok 43 százalékára számíthatnak. Ez valamivel alatta marad a párt öt évvel ezelőtti eredményének. Kaiser a vita során egyetlen párttal, így a Szabadságpárttal sem zárta ki a koalíció lehetőségét. Ezt a már említett különleges karintiai politikai klíma mellett azért érdemes kiemelni, mert az FPÖ-t jellemzően nem tekintik a politikai centrum pártjai partnernek, mi több, nyilvánvalóvá teszik: nem kérnek a Szabadságpárttal való együttműködésből.

Magyarázkodás a pártelnök miatt

A kutatásban az FPÖ-t a második helyre várják – egyébként 23 százalékra mérték, ennyit kapott 2018-ban is. A köztévé vitaműsorában a listavezető Ervin Angerernek Herbert Kickl szövetségi pártelnök minapi kijelentése miatt kellett magyarázkodnia. Kickl ugyanis egy beszédében „szenilis múmiának” nevezte Alexander von der Bellen köztársasági elnököt. (Ennek előzménye, hogy von der Bellen egy januári interjúban azt mondta: Kickl parlamenti választási győzelme esetén sem lehet biztos abban, hogy kormányalakítási megbízást kap tőle).

A pártelnök Herbert Kickl egyébként maga is karintiai, még pontosabban Villach-i születésű, ezt igyekszik is az FPÖ kihasználni Angerer kampányában. Annak fényében különösen érdekes lesz a párt eredménye, hogy az év elején Alsó-Ausztriában tartott választás politikai értelemben vett nyertese – noha csak a második helyen futott be – az FPÖ volt. Mint arra azonban Peter Filzmaier, az „osztrák politikaértelmezés Török Gáborának” számító politológus az ORF háttérműsorában rámutatott: Karintiában a jobboldali térfél szavazatai az elmúlt évtizedek mozgalmas viszonyai miatt megosztottak, de a tartomány továbbra is az FPÖ bázisának számít.

Gyengélkedő Néppárt

Az SPÖ jelenlegi tartományi koalíciós partnere, az Osztrák Néppárt viszont nem áll jól, korábbi eredményéhez képest sem: pár hete 11 százalékra mérték. Nem kizárt, hogy a szövetségi kancellárt is adó ÖVP lecsúszik majd a negyedik helyre, mivel az ellenzéki Team Kärnten néven működő regionális párt népszerűsége (13 százalék) vetekszik a Néppárt támogatottságával. A Néppártot ugyan a szövetségi kormány húzhatná felfelé, ám Karl Nehammer kancellár kabinetje messze a Kurz-éra szárnyalásától, hosszú ideje nem képes a megújulásra.

A Team Kärnten listáját vezető Gerhard Köfer – ő egy egykori szociáldemokrata polgármester – nem titkolta tartománykormányfői ambícióit. Peter Filzmaier politológus szerint ennek nincs valós esélye – derült ki szintén az ORF műsorában. Köfer relatív népszerűsége azonban a Szabadságpárttól is értékes szavazatokat csíphet le.

A Zöldek és a liberális NEOS vasárnap az 5 százalékos parlamenti küszöbért küzdhetnek, 2018-ban ugyanis alatta maradtak. Jelenleg ennek elérése is komoly kihívásnak látszik.

A fentiek alapján a választás jelentősége az, hogy milyen támogatottsággal végez az SPÖ listavezetője, kivel léphet majd koalícióra,

Mi lesz SPÖ-vel és Rendi-Wagnerrel?

Az osztrák sajtó, az elemzők és persze az SPÖ vezetése a listavezető Peter Kaiser eredménye miatt várja izgalommal a karintiai választást. A hónapok óta vezetési válsággal küzdő szociáldemokrata párt ugyanis országosan gyengélkedik. Így elképzelhető, hogy Pamela Rendi Wagner pártelnöksége és jövő évi kancellárjelöltsége múlik majd a választáson.

A levegő ugyanis egyre inkább fogy Rendi-Wagner körül, a tagság egy része nem titkoltan változást szeretne. A héten például egy olyan belső irat szivárgott ki a Kurierhoz, amely szerint a Pamela Rendi-Wagner eddigi legfőbb támogatójának számító, a nagy befolyással bíró Michael Ludwig bécsi polgármester szorgalmazta a vezetés irányának eldöntését. Mi több: azt sejtették, hogy akár Ludwig is ringbe szállna a pártelnökségért. Ennek árnyalására aztán Ludwig és Rendi-Wagner kedden közösen álltak a sajtó elé, és Ludwig nyilvánosan tett hitet a pártelnök mellett. Ellenlábasai, köztük Hans-Peter Doskozil burgenlandi tartományi kormányfő azonban alighanem kapnának az alkalmon, ha rosszul szerepelne az SPÖ a karintiai megmérettetésen.