Az osztrákoknak feltűnt: egyre többször riogat velük „Orbán médiája”

Az osztrákoknak feltűnt: egyre többször riogat velük „Orbán médiája”

A Kurier 2019. január 26-i cikke

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az osztrák Kuriernak is feltűnt, hogy a magyar kormány élesbe kapcsolt az EP-választások előtt. „Orbán médiája” ismét elővette ütőkártyáját, migránsokkal ijesztheti a lakosságot: szinte mindennap beszámolnak a bécsi bűnügyekről, amit külföldiek követtek el. Azt kommunikálják, hogy Budapest nem lehet olyan, mint Bécs – írta a lap január 26-án az internetes oldalán megjelent cikkében.

A Kurier kiemelte, hogy az M1-nek egy tíz éve Ausztriában élő magyar nő, Knoll Erzsébet mesélt arról, mennyire megváltoztak a mindennapok a sógoréknál. Fél egyedül pénzt felvenni, sötétben az utcára kimenni, az üzletében sem érzi biztonságban magát, főleg ha „arab vásárlók” jönnek, akik nem akarnak fizetni. A nő szerint sok osztrák ismerőse Magyarországra akar költözni, mert ott nem engedik be a migránsokat. Karoline Krause-Sander, a cikk szerzője megjegyzi, hogy az ehhez hasonló bejelentkezések az elmúlt napokban sűrűsödtek.

A fő téma a migránsok által elkövetett bűncselekmények. A szerző szerint ezek a tudósítások azonban vagy hamisak, vagy már több éve történtek. Mint például az a hír, amikor egy migráns egy villamos elé dobta magát. 

A Kurier felhívta a figyelmet, hogy  az Orbán-kormány ideje alatt a közszolgálati médiát átalakították, és egy az egyben követik a Fidesz-kormány kommunikációját. Több mint 400 magyar tévé- és rádióadó, internetportál, és minden vidéki újság olyan tulajdonos kezében van, akik vagy Orbán barátai vagy a kormányhoz közelálló üzletemberek – írja a Kurier. Azt már mi tesszük hozzá, hogy szinte az összeset, 476 sajtóterméket a frissen létrehozott Közép-európai Sajtó és Média Alapítványban (KESMA) helyezték el. Ráadásul a tranzakció nemzetstratégiai jelentőségűvé nyilvánításával, hogy a versenyhivatal és a médiahatóság se vizsgálhassa az ügyletet.  

A tudósítások egyoldalúságára példaként az Orbán-interjút említette a szerző, amely minden vidéki lapban ugyanúgy jelent meg. A Kuriernak az is feltűnt, hogy  Németország és Svédország városait is célba vette az Orbán-média. Már tavaly is felháborodott polgárok után kutattak Hamburgban. Találtak is, csak az volt a baki, hogy a „normáis polgárok”, akik a migránsokra panaszkodtak, azok valójában AfD-politikusok voltak – emlékeztetett a lap.

A Kurier megjegyezte, hogy a Béccsel való riogatás Magyarországon nem új. Itt Lázár János tavalyi videóját ismertette a cikk, amely a választási kampány elemeként az osztrák fővárost akarta negatív példának állítani: a migránsok miatt az osztrák főváros „koszosabb”, „sokkal koszosabb” lett és „több a bűnözés”. Bécs egyöntetűen felháborodással reagált – írta a szerző.