Az oxfordi professzor szankciókat követel azon politikusok ellen, akik a médiában nyíltan támogatták Putyint

Az oxfordi professzor szankciókat követel azon politikusok ellen, akik a médiában nyíltan támogatták Putyint

Timothy Garton Ash (Forrás: Wikipédia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Timothy Garton Ash, brit történész, író, az Oxfordi Egyetemen európai tanulmányokat oktató professzor Twitter-bejegyzésében Putyint háborús bűnösnek nevezi, és Ukrajna támogatására szólít fel.

Személyes szankciókat követel korábbi európai és egyesült államokbeli politikusokkal szemben, akik a médiában nyíltan támogatták Putyint. A történész itt vélhetően Gerhard Schröder, volt német kancellárra, Nigel Farage, volt brit politikusra, valamint Donald Trump, az USA korábbi elnökére gondol. Bár Orbánra ezúttal nem utal konkrétan, korábban úgy emlegette a magyar miniszterelnököt, mint a xenofób Európa szimbólumát, illetve a vezetőt, aki ugyanolyan hataloméhes, mint Putyin és Erdogan.

A professzor felveti, hogy a nemzetközi bíróságok ítéljék el Putyint és fogadjanak el eljárási rendet az orosz elnök, mint háborús bűnös megbüntetésére. Többek között azonnali katonai beavatkozást, a SWIFT rendszer blokkolását,10 eurós hordónkénti szankciót követel az orosz olajra, továbbá az orosz kormány letiltását sürgeti a közösségi hálózatokról. 

A Time magazin 2005-ben a világ 100 legbefolyásosabb embere közé választotta Asht, aki munkáiban gyakran foglalkozik a közép-kelet-európai jelenkori történelemmel, köztük Orbán politikai rendszerével. Tavaly a Hvg-nek úgy nyilatkozott „Orbán a legbefolyásosabb magyar vezető a modern európai történelemben”. Ugyanakkor megjegyzi „nélküle nem ment volna végbe a demokratikus rendszer szisztematikus erodálódása 2010 után”.