Az Új IRA bocsánatot kért az újságírónő megöléséért – Vége az északír békének?

Az Új IRA bocsánatot kért az újságírónő megöléséért – Vége az északír békének?

Graffiti az észak-írországi Belfastban. (Fotó: Wikipédia/Bogside)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Új IRA bocsánatot kért Lyra McKee újságírónő megöléséért, akit április 18-án egy éjszakai rajtaütés során ért halálos lövés az észak-írországi Londonderryben.

Lyra McKee, a belfasti Mediagazer 29 éves szerkesztője április 18-án csütörtökön vesztette életét, az észak-írországi Londonderryben, amikor az Új IRA néven működő britellenes katolikus fegyveres csoport megtámadta a városban házkutatásokat végző rendőröket. A rendőrség a kezdetektől fogva terrorista cselekményként kezelte az esetet, amely során molotovkoktélokkal és lőfegyverrel támadták a rendőröket. A fiatal újságírónőt a helyszínen érte találat, ahonnan egy rendőrségi járművel azonnal kórházba szállították, viszont később belehalt sérüléseibe.

A Buzzfeed beszámolója szerint a rendőrség szombaton megerősítette, hogy még a támadás napján letartóztattak egy 18 és egy 19 éves férfit, a környéken lévő kamerák képe alapján. Az egyébként észak-írországi erőszak lakosságra gyakorolt hatásaival is foglalkozó újságíró megölését, és a csütörtöki eseményeket végül tegnap este vállalta magára az Új IRA, egy a The Irish Newsnak küldött, kóddal hitelesített levélben, amiben részvétüket fejezik ki Lyra McKee családja számára, és bocsánatot kérnek, arra hivatkozva, hogy a helyszínről tudósító fiatal nő túl közel állt a célpontjukhoz.

Véráldozattal is járhat a brexit | Magyar Hang

Van egy kisváros az Ír-szigeten, amelyet akár az északír konfliktus gyújtópontjának is nevezhetnénk. A Foyle folyó által kettészelt Derryt a sziget egyik legrégebb óta lakott településeként tartják számon, ahová először I. Jakab angol király hívott be protestánsokat. Ők a folyó keleti oldalán telepedtek le, míg a nyugati rész katolikus többségű maradt.

Az „Új IRA” 2012-ben tűnt fel először, amikor egy robbanószerkezetet rögzítettek Adrian Ismay, büntetés-végrehajtási tisztviselő kocsijára, aki a támadást követően 10 nappal később belehalt sérüléseibe. A szervezet, ahogy több más írországi szakadár britellenes katolikus csoport, nem fogadja el az 1998-ban megkötött nagypénteki egyezményt, amely után az eredeti IRA leszerelte fegyverzetét, és beszüntette tevékenységét. Az ekkor megkezdődött folyamat következménye volt az is, hogy az Ír Köztárság és Észak-Írország közötti határon megszűnt az ellenőrzés. Ezt a helyzetet veszélyeztetné, hogyha az Egyesült-Királyság megállapodás nélkül lépne ki az Európai Unióból, ami valószínűleg tovább fokozná a felekezeti erőszakcselekményeket.