Az ukrajnai Mariupolba látogatott a Nemzetközi Büntetőbíróság által körözött Putyin

Az ukrajnai Mariupolba látogatott a Nemzetközi Büntetőbíróság által körözött Putyin

Vlagyimir Putyin orosz elnök és Mihail Razvozsajev szevasztopoli kormányzó részt vesz a város művészeti iskolájának megnyitóján 2023. március 18-án. Putyin az ukrajnai Krím annektálása kilencedik évfordulójának alkalmából érkezett a félszigetre (Fotó: MTI/AP/Pool/Kreml)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Mariupolba tett munkalátogatást Vlagyimir Putyin orosz elnök – közölte vasárnap a Kreml sajtószolgálata. A moszkvai tájékoztatás szerint az elnök helikopterrel érkezett Mariupolba, majd az Ukrajna keleti részén fekvő városon áthajtva megtekintett több létesítményt, és beszélt a helyi lakosokkal.

Marat Husznullin miniszterelnök-helyettes beszámolt az államfőnek az újjáépítési munkálatok állásáról, valamint az új lakónegyedek, szociális, oktatási és egészségügyi létesítmények, a közmű-infrastruktúra építéséről. Putyin beszélt a Nyevszkij lakótelep lakóival, és felkereste az egyik család otthonát. Az elnök járt a város tengerpartján a jachtklub közelében, a színház épületénél és más helyi nevezetességeknél.

Előző nap az orosz elnök a Krím félszigeten tett előre nem bejelentett látogatást, a terület Oroszországhoz csatlakozása ügyében megrendezett referendum kilencedik évfordulóján. Ahogy azt az MTI is megjegyzi: Mariupol felkeresése az első olyan ismert alkalom, amikor Putyin az Ukrajna ellen tavaly februárban elindított „különleges hadművelet” során megszállt területen járt.

Az emberisség elleni bűncselekményekben eljáró Nemzetközi Büntetőbíróság, az ICC még pénteken közölte, hogy háborús bűncselekmények megalapozott gyanúja miatt elfogató parancsot ad ki Vlagyimir Putyin ellen. Az ICC szerint Putyin többek között személyesen érintett gyerekek erőszakos ukrajnai kitelepítéséért.