Az ukrán elnök attól tart, hogy az amerikai figyelmeztetések pánikot keltenek

Az ukrán elnök attól tart, hogy az amerikai figyelmeztetések pánikot keltenek

Az ukrán elnöki sajtószolgálat által közreadott képen Volodimir Zelenszkij ukrán államfő (k) látogatást tesz a Donyeck térségben 2021. április 8-án (Fotó: MTI/EPA/Ukrán elnöki sajtószolgálat)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A küszöbön álló orosz támadásra vonatkozó amerikai figyelmeztetések pánikot keltenek és nem használnak – jelentette ki szombaton az Interfax ukrán hírügynökség híradása szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök.

„Az ellenségünk legjobb barátja most az, ha az országban pánik tör ki. És ezek az információk csak a pánikhoz járulnak hozzá, egyáltalán nem segítenek” – hangoztatta vidéki látogatásán az ukrán államfő, hozzátette, hogy a küszöbön álló orosz támadásra vonatkozó amerikai figyelmeztetések pánikot keltenek és nem használnak.

Zelenszkij úgy vélte, hogy túl sok az olyan bejelentés, amelyek azonnali, átfogó, totális háborút vetítenek elő Oroszország részéről. Tudatta, hogy tisztában van a kockázatokkal, és azzal is, hogy az orosz csapatok ott vannak a határ túloldalán. „Ha valakinek még van bombabiztos, 100 százalékos információja invázióról, álljon elő vele!” – szögezte le az elnök, aki szerint csak diplomáciai úton lehet elérni a feszültség csökkentését.

Ezt hangoztatta egyébként Antony Blinken amerikai külügyminiszter is szombaton orosz kollégájával, Szergej Lavrovval folytatott telefonbeszélgetésén, írja az MTI. A diplomácia útja továbbra is nyitva áll Oroszország előtt az ukrajnai konfliktus elkerülése érdekében, ugyanakkor Moszkva részéről szükség lenne a feszültség csökkentésére – mondta Blinken.

Ugyanakkor jelezte, hogy ha Oroszország megindítaná csapatait Ukrajna ellen, az „határozott, kemény és egységes transzatlanti választ eredményezne”.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter azzal vádolta meg az Egyesült Államokat, hogy konfliktust akar kiprovokálni az Ukrajna közelgő orosz inváziójáról szóló híresztelésekkel. A Blinkennel folytatott telefonbeszélgetés során azt is mondta, hogy szerinte az amerikai propagandakampánnyal a kijevi hatóságokat akarják felbátorítani a donyecki konfliktus katonai úton történő rendezésére.

Kelet-Ukrajnában 2014 márciusa óta dúl kisebb-nagyobb intenzitással fegyveres konfliktus az oroszbarát szakadárok és az ukrán hadsereg között.

Az Egyesült Államok és szövetségesei hetek óta folyamatosan arra figyelmeztetnek, hogy Oroszország több mint 100 ezer katonát vont össze az ukrán határ közelében, és meg fogja támadni nyugati szomszédját. Moszkva tagadja, hogy támadásra készülne. Amerikai információk szerint még a pekingi téli olimpia vége előtt megindulhat az orosz offenzíva.

Az Egyesült Államok és több vele szövetséges ország pénteken és szombaton arra szólította fel állampolgárait, hogy hagyják el Ukrajnát az orosz fenyegetés miatt.

Fokozta a feszült hangulatot a Der Spiegel című német hírmagazin szombati cikke, amelyben meg nem nevezett forrásokra hivatkozva azt írták: a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) arról tájékoztatta a német kormányt és más NATO-tagállamokat, hogy új információik alapján már jövő szerdán elindulhat az orosz művelet. 

Az orosz-urán konfliktusra Orbán Viktor is kitért évértékelő beszédében: szerinte el kell kerülni a háborút Oroszország és Ukrajna konfliktusában, mivel háború esetén százezerszám, akár milliós nagyságrendben érkeznének menekültek Magyarországra Ukrajnából és ez alapjaiban rajzolná át Magyarország politikai és gazdasági helyzetét. Elmondta, hogy Magyarország a békéért dolgozik, de a kijelölt állami szervek megkezdték a felkészülést. „Háborús végkifejlet esetén is rendelkezünk megfelelő forgatókönyvvel és akciótervvel” – közölte.