Az ukrán kormányzati honlapokat folyamatos kibertámadások érik

Az ukrán kormányzati honlapokat folyamatos kibertámadások érik

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szerda délután számos ukrán kormányzati és nem kormányzati szervezet, intézmény honlapja vált elérhetetlenné, DDoS kibertámadások miatt. Ez nem a legkifinomultabb módja egy honlap elérhetetlenné tételének, viszont egyszerű és hatékony. A hekkerek rengeteg hamis kéréssel árasztják el a honlapot kiszolgáló szervert, ami nem bírja a nyomást, és összeomlik.

A elérhetetlenné váló honlapok között volt a parlament, a külügyminisztérium és a kormánykabinet weboldala is. az előbbi kettőt hamar visszaállították, de például a belügyminisztérium és a titkosszolgálat honlapja szerda estig nem tért magához.

A támadások nem most kezdődtek. A múlt héten a hadsereg és a legnagyobb ukrán bankok honlapjai bénultak meg, az akkorit Ukrajna története legnagyobb kibertámadásának minősítették. Az ukrán titkosszolgálatok szerint az orosz kormányzati hekkerek állnak a támadás mögött, ezt az oroszok tagadják.

„Az efféle támadásokat rendszerint országok indítják – mondta Ilja Vitjuk, az Ukrán Hírszerző Ügynökség kiberbiztonsági osztályának vezetője. – Tudjuk, hogy ma sajnálatos módon, az egyetlen ország, amely efféle csapásokban érdekelt az országunk ellen, különösen a lehetséges invázió okozta tömegpánik közepette, az az Orosz Föderáció.”

(NYT)