Az ukránok szerint Bahmut még mindig az övék

Az ukránok szerint Bahmut még mindig az övék

Égő ház a kelet-ukrajnai Donyecki területen fekvő, az orosz hadsereg által ostromlott Bahmutban 2023. február 27-én (Fotó: MTI/AP/Jevhen Tyitov)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Oroszország nem vette át az ellenőrzést a donyecki régióban lévő Bahmut felett, és ukrán csapatokat sem vonnak ki onnan tömegesen – jelentette ki Szerhij Cservatij, az ukrán keleti erők szóvivője a CNN amerikai hírtévének adott nyilatkozatában, amelyből az Ukrajinszka Pravda ukrán hírportál idézett a hétvégén. „A harcok inkább Bahmut környékén folynak, magát a várost az ukrán védelmi erők tartják ellenőrzésük alatt, az ukrán fegyveres erők, a határőrség és a nemzetőrség” – mondta a szóvivő. Az egyes ukrán alakulatok kivonásáról szóló hírekre reagálva kifejtette, hogy az ukrán csapatok ellenőrzött, tervezett rotációt hajtanak végre Bahmutban. Szavai szerint szombaton Bahmut környékén, a várostól északra fekvő Vaszjukivka és Dubovo-Vaszilivka falvakban, valamint a tőle nyugatra fekvő Ivanyivszke és Bohdanyivka falvakban dúltak a harcok. „Egy nap alatt csak Bahmut követlen közelében 21 tüzérségi támadás érte az ukrán erőket, valamint kilenc összecsapás történt. Eddig összesen 131 tüzérségi támadás és 38 összecsapás történt ezen a fronton. Több mint 150 orosz katona vesztette életét, 239-en megsérültek és hárman fogságba estek” – tette hozzá Cserevatij.

Olena Zelenszka, az ukrán elnök felesége egy lvivi konferencia egyik panelbeszélgetésén elmondta, hogy az ukrán ügyészség eddig 171, az orosz katonák által ukránokkal szemben elkövetett szexuális erőszak ügyében nyomoz, az áldozatok között 39 férfi és 13 kiskorú – köztük egy fiú – is van. „Csak azért tudunk ezekről az esetekről, mert ezek az emberek erőt vettek magukon, hogy elmondják. Azt, hogy hányan szenvednek csendben, különösen a megszállt területeken, nem tudjuk” – tette hozzá. Kiemelte: az ukrán civilek megerőszakolásának száma alapján kijelenthető, hogy ez az orosz hadsereg tudatos politikája, része a lakosságra gyakorolt pszichológiai nyomásnak.

Oleh Szinyehubov, Harkiv megye kormányzója arról tájékoztatott, hogy az orosz erők vasárnapra virradó éjjel és reggel lőtték Kupjanszk városát. A támadásban az eddigi információk szerint egy helyi lakos vesztette életét, valamint károk keletkeztek a közlekedési infrastruktúrában, öt magánházban és egy szülőotthon épületében. A Herszon megyei kormányzói hivatal arról adott hírt, hogy vasárnap a régiót ért orosz támadások következtében három civil vesztette életét. Andrij Jermak, az ukrán elnöki iroda vezetője később hozzátette, hogy egy magánházat ért találat, amelyben egy nő és két gyermek halt meg.

Herman Haluscsenko energetikai miniszter közölte, hogy Ukrajna energiatöbblettel, valamint elegendő gáz- és széntartalékkal zárja a fűtési szezont. Elmondta, hogy tavaly október óta Oroszország 31 légitámadást hajtott végre Ukrajna energetikai infrastruktúrája ellen, ebből 14 nagyszabású rakétacsapás volt, 17-szer pedig kamikaze dróncsoportokkal indított támadás, amelyekkel kulcsfontosságú energetikai létesítményeket, hő- és vízerőműveket, víztározókat, átviteli alállomásokat sújtottak. Az ukrán energetikusok azonban a pusztítás ellenére is fenn tudták tartani az energiarendszert, „nem következett be az az összeomlás, amelyet az ellenség annyira remélt” – hangsúlyozta Haluscsenko. A miniszter kiemelte, hogy az energiarendszer 21 egymást követő napja biztosítja a kereslet és kínálat egyensúlyát a fogyasztók korlátozása nélkül.

(MTI)