Az ukránok szerint Bahmutban még zajlanak a harcok

Az ukránok szerint Bahmutban még zajlanak a harcok

A Concord (a Wagner orosz zsoldoscsoport vezetőjéhez, Jevgenyij Prigozsinhoz köthető cég) sajtószolgálatának Telegram-fiókján 2023. május 20-án közzétett felvételen Jevgenyij Prigozsin egy orosz nemzeti zászlót tart a Wagner-csoport zászlóit tartó katonái előtt Bahmutban (Fotó: AFP via Europress)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Bahmut továbbra is a harcok epicentruma marad – ezt közölték a Guardian cikke szerint az ukrán fegyveres erők egy nappal azután, hogy az oroszok bejelentették az elfoglalását. A kelet-ukrajnai város ellenőrzése felett továbbra is teljes a kommunikációs zűrzavar.

Jevgenyij Prigozsin, a Wagner magánhadsereg alapítója szombaton jelentette be, hogy elfoglalták Bahmutot. Nem sokkal később Vlagyimir Putyin orosz elnök gratulált a Wagner rohamegységeinek, valamint az orosz fegyveres erők összes katonájának, aki biztosította számukra a szükséges támogatást és a szárnyak védelmét. A BBC tudósítása szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is kitért a kelet-ukrajnai városra a G7-ek hirosimai találkozóján: arra a kérdésre, hogy erői ellenőrzésük alatt tartják-e a kelet-ukrajnai várost, azt mondta: „tragédia, de ma Bahmut csak a szívünkben van”. Később hivatala már azt közölte, hogy az elnök nem ismerte el Bahmut elestét, Ukrajna védelmi miniszterhelyettese pedig arról beszélt, hogy erőik részben bekerítették az ostromlott város egy részét, amelyet továbbra is ellenőrzésük alatt tartanak.

Hétfő reggel az ukrán fegyveres erők azt írták, hogy „Bahmutban az ellenség továbbra is támadó akciókat vezet, a harcok folynak a városért”. Azt közölték, hogy hétvégén az orosz erők sikertelenül próbálták visszaszerezni az elveszett állásokat.

A Guardian leszögezte, hogy lehetetlen ellenőrizni az egymásnak ellentmondó nyilatkozatokat a lerombolt városról, amely szimbolikus jelentőségre tett szert, annak kapcsán, hogy melyik félnek van nagyobb ellenállóképessége a háborúban összességében. A háború előtt 72 ezer lakosú város fontos közlekedési csomópont és a Donyec-medencében kiépített ukrán védvonal fontos eleme, a birtoklásáért folytatott harcok augusztus 1-jén kezdődtek.

Címkék: Bahmut