Az ukránok szerint már majdnem 15 ezer katonát vesztettek az oroszok

Az ukránok szerint már majdnem 15 ezer katonát vesztettek az oroszok

Ukrán katonák egy katonai létesítmény közelében, miközben két autó ég egy kijevi utcán 2022. február 26-én (Fotó: MTI/AP/Emilio Morenatti)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ukrán katonai tisztviselők szerint csaknem 15 000 orosz katona vesztette életét azóta, hogy Vlagyimir Putyin több mint három héttel ezelőtt megkezdte invázióját. Az ukrán vezérkar Facebook-oldalán vasárnap közzétett jelentés szerint 14 700 orosz katona vesztette életét a 25 napos harcokban. Azt is állítják, hogy hatalmas mennyiségű orosz katonai eszköz semmisült meg a konfliktusban, beleértve körülbelül 476 tankot, több mint 200 vadászgépet, helikoptert és drónt, valamint körülbelül 1487 páncélozott csapatszállítót.

A jelentést ismertető BBC hangsúlyozta, hogy az adatokat nem lehet ellenőrizni, bár nyugati források úgy vélik, Oroszország jelentős veszteségeket szenvedett, és az amerikai védelmi tisztviselők becslése szerint legalább 7000 orosz katona vesztette életét a hadművelet során, és 21 000-en megsérültek. Orosz részről eddig egyszer közölték a  veszteségeiket, március 2-án körülbelül 500 halottról számoltak be (az ukránok akkor ennek már többszörösét mondták).

Az ukrán vezérkar a Facebookon arról is beszámolt vasárnap, hogy megöltek egy magas rangú orosz haditengerészeti tisztet. Mint írták, Andrej Palijt heves harcok során ölték meg, bár halálának körülményei tisztázatlanok. Moszkva egyelőre nem kommentálta a hírt, amit a BBC-nek sem sikerült megerősítenie. Palij az orosz fekete-tengeri flotta parancsnokhelyettese volt, és vélhetően ő az első tengerésztiszt, aki meghalt az invázió során. De a hadsereg több magas rangú vezetőjét is megöltek az ukrán erők, akiket a frontvonalra kényszerítettek, hogy megpróbálják újjáéleszteni Oroszország elakadt előrenyomulását – írja a BBC.

Szombaton 14 ezer elhunyt orosz katonáról adtak hírt az ukránok. illetve azt is közölták, hogy immár az ötödik tábornoki rangú orosz tisztet ölték meg. Andrej Mordvicsev altábornagy lenne az eddig megölt legmagasabb rangú orosz tiszt a háborúban, de az ő halálát sem lehetett egyelőre megerősíteni. 

Szombat este a harcokat nyomon követő amerikai agytröszt, a befolyásos Institute of the Study of War azt közölte, hogy az ukrán erők megállították az oroszok kezdeti támadását, ami Ukrajna nagy részén patthelyzetet teremt.  

A brit katonai hírszerzés szombat reggeli napi helyzetjelentésében azt írta, hogy a Kreml meglepődött azon, hogy az ukrán erők milyen erőteljes ellenállást fejtenek ki. Ezért mindeddig nem voltak képesek az oroszok megvalósítani az eredeti céljaikat. Az orosz erők így kénytelen voltak változtatni taktikájukon, és egyre inkább az ukrán ellenállás felőrlésére koncentrálnak. Ennek érdekében válogatás nélkül lövik az ukrán városokat, ami a civil áldozatok számának emelkedését eredményezi. Az ukrán infrastruktúra is egyre komolyabb károkat szenved, és súlyosbodik a humanitárius krízis.

Percről percre közvetítésünket itt olvashatja!

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.