Az ukránok szerint rakétahordozókat vezényeltek az oroszok a Fekete-tengerre

Az ukránok szerint rakétahordozókat vezényeltek az oroszok a Fekete-tengerre

Ukrán rendőr nézi a pusztítás nyomait a legutóbbi orosz légicsapást követően Harkiv határában 2022. augusztus 21-én (Fotó: MTI/EPA/Szerhij Kozlov)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Oroszország jelentősen megnövelte a rakétahordozó hadihajók számát a Fekete-tengeren az augusztus 24-i ukrán függetlenség napja előtt – közölte Natalija Humenyuk, az ukrán déli parancsnokság sajtóközpontjának vezetője egy vasárnapi tévéműsorban.

A szóvivő szavai szerint most öt olyan hadihajó – köztük tengeralattjáró – van a Fekete-tengeren, amely Kalibr típusú robotrepülőgépekkel van felszerelve. „Amennyiben ma éjjel Kalibr-rakétákat vetnek be, az határozottan jelzi, hogy készek ezt a típusú fegyvert használni akkor is, ha drága és kevés van belőle” – fogalmazott Humenyuk. Kifejtette még, hogy az oroszok a Herszon és Mikolajiv irányába vonják össze erőiket, mivel utóbbi „a legyőzhetetlenség erődjének” bizonyult, amely nem teszi lehetővé számukra délen az előrehaladást, és ez „nagyon régóta kísérti őket”.

Az ukrán haditengerészet adatai szerint utoljára augusztus 1-jén rögzítettek öt orosz rakétahordozó hajót a Fekete-tengeren. Utána két-három tartózkodott ott, és csak augusztus elején nőtt négyre a számuk – fűzte hozzá az Ukrajinszka Pravda. A hírportál emlékeztetett arra, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hétvégi üzenetében jelezte: arra számítanak, hogy a jövő héten Oroszország valami „különösen kegyetlen cselekedeteket fog elkövetni”.

Közben Mikola Lukasuk, az ország keleti részében lévő dnyipropetrovszki régió megyei tanácsának elnöke a Telegram üzenetküldő alkalmazáson arról tájékoztatott, hogy az orosz erők tüzet nyitottak a Zelenodolszk településre, aminek következtében az előzetes információk alapján hat polgári lakos sérült meg, köztük egy gyermek. „Az orosz megszálló csapatok továbbra is terrorizálják közösségeinket. Uragan típusú rakéta-sorozatvetőkkel nyitottak tüzet a Krivij Rih-i járásban lévő Zelenodolszkra” – írta a tanácselnök. Hozzátette: eddig annyit tudnak, hogy egy óvodában és több lakóépületben keletkeztek károk, az információkat még pontosítják. Később Valentin Reznyicsenko megyei kormányzó közölte, hogy a támadásban egy 59 éves nő életét vesztette. A sérült gyermek egy kilenc éves kisfiú. Mind a hat sérültet jelenleg kórházban ápolják, közülük egy súlyos állapotban van. A kormányzó értesülései szerint egy gyermekek számára létesített sportiskolában is károk keletkeztek.

Az ukrán vezérkar kora esti harctéri helyzetjelentésében arról adott hírt, hogy az orosz erők a nap folyamán részleges sikereket értek el a Donyeck megyei Avgyijivka irányában és délen. Közölték, hogy értesülésük szerint Oroszország az Ukrajnához közel eső lipecki, voronyezsi és belgorodi területei fölött augusztus 22-25. között részlegesen lezárja a légterét.

Sojgu: Háromszor is bevetettünk hiperszonikus rakétát

Három alkalommal vetett be eddig Kinzsal típusú hiperszonikus rakétát az ukrajnai háború során az orosz hadsereg – jelentette ki Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter a Rosszija 1 állami tévécsatornának nyilatkozva. „Háromszor használtuk (a Kinzsalt) a különleges hadművelet során. Háromszor bizonyította ragyogó tulajdonságait” – mondta Sojgu. A tárcavezető szerint a világ egyetlen más rakétája sem rendelkezik hasonló képességekkel, mint a hangsebesség majdnem tízszeresével haladó, manőverezésre is képes Kinzsal. Megerősítette, hogy a háborúban az orosz fél bevetetett az új, a légvédelmi rendszerekkel szemben nagyon magas fokú védelemmel feleszerelt Szu-57-es repülőgépet is.

Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a vasárnapi hadijelentést ismertetve közölte, hogy tengeri indítású, nagyhatótávolságú Kalibr manőverező robotrepülőgépek az Odessza megyei Majorske község közelében megsemmisítettek egy lőszerraktárt, amelyben amerikai gyártmányú HIMARS rakétasorozatvetők és nyugati gyártmányú légvédelmi rendszerek rakétáit tárolták.

(MTI)