Az ukránok több tucat alkatrészét azonosították a gyermekeket gyilkoló orosz rakétának

Az ukránok több tucat alkatrészét azonosították a gyermekeket gyilkoló orosz rakétának

A mentőegységek tagjai és önkéntesek túlélőket keresnek az orosz légicsapásban találatot kapott gyermekkórház törmeléke közt Kijevben 2024. július 8-án (Fotó: MTI/AP/Efrem Lukackij)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Több mint harminc alkatrészét és roncsdarabját azonosították annak a H-101-es légi indítású rakétának, amellyel az oroszok hétfőn a kijevi Ohmatdit gyermekkórházat eltalálták – írja az MTI az ukrán igazságügyi tárca szerdai Facebook-bejegyzésére hivatkozva. A közlemény szerint a Kijevi Igazságügyi Szakértői Tudományos Kutatóintézetének (KNDISZE) szakemberei hétfőn és kedden a helyszínen azonosították egyebek mellett a rakétaszárny, a farokrész és a motor külső burkolatának darabjait. Ezenfelül a rendelkezésükre álló videófelvételek alapján hozzávetőlegesen kiszámították a cirkálórakéta méretét.

– A talált roncsok sajátos mérnöki és tervezési jellemzői, valamint a megfelelő szabványos jelölések arra utalnak, hogy az Oroszországi Föderáció fegyveres erői H-101-es típusú stratégiai, légi indítású cirkálórakétát használtak, amelynek hossza 7,5 méter, robbanófeje körülbelül 400 kilogramm, maximális sebessége óránként 720 kilométer, repülési hatótávja pedig akár ötezer kilométer – fejtette ki Andrij Hajcsenko igazságügyi miniszterhelyettes.

Az ukrán katasztrófavédelmi szolgálat közzétette a fővárost ért hétfői orosz támadássorozat legfrissebb veszteségi adatait. Eszerint 33-an vesztették életüket, közülük ketten a gyermekkórházban. A halálos áldozatok között öt gyermek van. Rajtuk kívül 121-en sérültek meg.