Az üldözött dubaji hercegnő telefonját is lehallgathatták a Pegasus-szal

Az üldözött dubaji hercegnő telefonját is lehallgathatták a Pegasus-szal

Haja Bint al-Husszein, az Egyesült Arab Emírségek alelnök-miniszterelnökének felesége távozik a londoni Legfelsőbb Bíróságról 2019. július 31-én. A 45 éves Haja Bint al-Husszein a jordániai uralkodócsalád sarja a 69 éves Mohamed bin Rasid al-Maktum dubaji sejk hat felesége közül az egyik. Haja feltehetően azért szökött meg a májusban két gyermekével Dubajból, mert megtudta, mit művelt férje a saját lányával, akit korábban egy szökése után visszavittek Dubajba, és börtönbe zártak. A hercegnő Nagy-Britanniában kért menedékjogot. MTI/EPA/Will Oliver

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Latifa hercegnő telefonszáma is szerepel állítólag azon a listán, amely az izraeli Pegasus kémprogram célpontjait tartalmazza, a BBC hírét a 444.hu vette észre. Latifa al-Maktúm apja, Mohamed bin Rashid al-Maktum dubaji sejk elől próbált megszökni még 2018-ban. Rajta kívül a sejk feleségét, a sikeres szökést végrehajtó Haja Bint al-Husszeint is lehallgattathatták.

Latifa hercegnőnek a 2018-as már a második szökési kísérlete volt, először még 2002-ben próbált meg elmenekülni apja elől az életét megkeserítő korlátozások miatt.

A Pegasus-botrányt felderítő nemzetközi oknyomozó újságírócsapat nem fért hozzá Latifa hercegnő barátainak telefonjaihoz, így nem jelenthető ki teljes bizonyossággal, hogy feltörték-e a telefonjaikat a Pegasus kémszoftverrel, illetve hogy ennek segítségével sikerült-e újra elfogni a hercegnőt.

Idén februárban a BBC közölt egy videót a Dubajban bebörtönzött hercegnőről. A felvételek minden bizonnyal korábban készültek, valójában azóta sem tudni, hogy Latifa egyáltalán él-e, a videót a barátai hozták nyilvánosságra, hogy nyomást gyakoroljanak az Egyesült Arab Emírségekre és Dubaj sejkjére. Az ügyből nemzetközi botrány kerekedett, az ENSZ is Latifa hol- és hogylétéről követelt információt az Emírségektől.

Mint megírtuk, vasárnap délután robbant ki a nemzetközi lehallgatási botrány, ami a magyar kormányt is erősen érinti: a Pegasus nevű izraeli kémszoftverrel figyeltek meg kormánykritikus magyar újságírókat, vállalkozókat és politikusokat.

További cikkeinket a megfigyelési botrányról itt találja.