Az üzbég légvédelem lelőtt egy menekülő afgán gépet

Az üzbég légvédelem lelőtt egy menekülő afgán gépet

Az afgán kormányhadsereg katonája őrzi az amerikaiak által elhagyott bázist Bagramban július 2-án (Fotó: REUTERS/Mohammad Ismail/File Photo)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az üzbég légvédelem lelőtt egy menekülő afgán gépet, ami feltehetően a hadsereghez tartozó embereket szállított – számolt be róla többek közt a Times of India és az orosz állami RT. Utóbbi szerint azért, mert megsértette a nemzet légterét. A vasárnapi eseményről taskenti hatóságok számoltak be. 

A Times Of India már becsapódást emlegetett, azt írva, hogy az afgán hadsereghez tartozó gép ért földet Üzbegisztánban. A Gazeta.uz nevű lapra hivatkozva közölték, az afgán határral szomszédos Surxondaryo tartományban történt az eset. Ugyanakkor a lap hozzátette, hogy a gépen utazókat a termezi kórházba szállították.

Az orosz TASS ügynökség szerint az üzbég védelmi minisztérium vizsgálja az esetet, és az üzbég hatóságok egyelőre nem kommentálták a történteket. Mindenesetre Üzbegisztán vasárnap bejelentette azt is, hogy nyolcvannégy afgán katonát fogtak el, akik átlépték a határt, és orvosi segítséget kértek.

A történtekről hétfőn nem sokkal később beszámolt a Reuters is, az üzbég védelmi minisztériumra hivatkozva közölve, hogy valóban a légvédelem lőtte le a gépet. Bahrom Zulfikorov szóvivő szerint megakadályozták az arra való kísérletet, hogy az afgán hadsereg gépe illegálisan átlépje az üzbég határt.