Az ukrán kormány kitelepíti a civileket Herszonból a fenyegető tél előtt

Az ukrán kormány kitelepíti a civileket Herszonból a fenyegető tél előtt

Háború Ukrajnában (Fotó: Defence of Ukraine/Twitter)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az ukrán kormány arra szólítja fel a nemrégiben felszabadított Herszon civil lakosságát, hogy távozzanak az ország középső és nyugati részei felé, ahol egyrészt nagyobb biztonságban vannak a harcok miatt, illetve az infrastruktúrát sem sikerült még az orosz agresszoroknak annyira elpusztítaniuk, hogy lehetetlenné váljon a téli létfenntartás.

Herszon nagy részén nincs ivóvízellátás és áramszolgáltatás, és az előrejelzések szerint ez nagyrészt így is marad, legalább 2023 tavaszáig. Ezért az ukrán kormány ingyenes evakuációt és az ország belső régióiban ingyenes szállást kínál az áttelepülőknek. „A városbéli nehéz biztonsági helyzet, illetve az infrastrukturális problémák miatt télire evakuálhatjuk önöket az ország biztonságosabb területeire” – írta a Telegramon Irina Verescsuk miniszterelnök-helyettes.

Közben hétfőn Zelenszkij ukrán elnök újra arra szólította fel a lakosságot, hogy takarékoskodjanak az energiával, hogy okosan használják az áramot, és a fogyasztásukat egyenletesen osszák el az egész nap folyamán. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője bejelentette, hogy Oroszország energetikai infrastruktúrára mért csapásai, és az ezek nyomán kialakult áramszünetek annak következményei, hogy Kijev nem hajlandó tárgyalni.

Ukrajna jelentős területein mostanra fagypont alá csökkent a hőmérséklet. A hatóságok azt kérték az emberektől, hogy halmozzanak fel meleg ruhákat, takarókat, és gondolják át az összes lehetőséget, ami segítheti a tél átvészelését hosszas energiakimaradások esetén is.

Címkék: ukrajnai háború