Azeri gáz vásárlásáról tárgyalt Szijjártó Péter

Azeri gáz vásárlásáról tárgyalt Szijjártó Péter

Budapest, 2020. február 14. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j) és Sahil Babayev, az Azerbajdzsáni Köztársaság munkaügyi és szociális ellátásokért felelős minisztere kezet fog, miután egyezményt írtak alá a magyar-azerbajdzsáni kormányközi gazdasági együttműködés vegyes bizottságának ülése után a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2020. február 14-én. MTI/Bruzák Noémi

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Magyarország és Azerbajdzsán együttműködése igazi sikertörténet, amelyből az elmúlt években mindkét fél sokat profitált – közölte a tárca közleménye szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Bakuban.

A tárcavezető az azeri kollégájával, Jeyhun Bayramovval tartott közös sajtótájékoztatón kiemelte, hogy az erős alapokra épülő kétoldalú együttműködés most új dimenzióba lép, ami komoly lehetőségeket biztosít a hegyi-karabahi újjáépítésben részt venni kívánó magyar cégek számára – írja az MTI. Elmondta, hogy huszonnégy ilyen vállalat képviselője kísérte el látogatására, amely cégek készek részt venni például a közlekedés fejlesztésében, a városi infrastruktúrák felújításában, a víz- és energiaellátás kiépítésében, a mezőgazdasági tevékenység beindításában, valamint a vallási-kulturális emlékhelyek rekonstrukciójában.

„Készen állunk arra, hogy hozzájáruljunk az újjáépítés és azon azeri erőfeszítések sikeréhez, hogy a Karabahban sokat szenvedett emberek életkörülményei javuljanak” – szögezte le.

Majd hozzátette, hogy a magyar Eximbank e célból 120 millió dolláros hitelkeretet nyitott, azonban további finanszírozási eszközök bevetésére is sor kerülhet szükség esetén.

Szijjártó Péter ezt követően aláhúzta, hogy a kormány a maximális biztonság elérésében érdekelt Magyarország energiaellátásának területén, ezért tárgyalásokat folytat arról, hogy jövő év végétől Azerbajdzsántól is vásároljon földgázt Dél-Európán keresztül.

„Ha nem politikai és ideológiai, hanem szakmai alapon közelítünk a dologhoz, akkor egyértelmű, hogy az európai gázellátás diverzifikációjának első számú és gyakorlatilag ma egyetlen reális forrása Azerbajdzsán földgázmezőiben keresendő” – fogalmazott.

Végezetül pedig arról is beszámolt, hogy Magyarország évi kétszáz felsőoktatási ösztöndíjat biztosít azeri hallgatók számára, amely helyekre idén 704-en jelentkeztek.

Jeyhun Bayramov hangsúlyozta, hogy nagy jelentőséget tulajdonítanak a két ország stratégiai partneri kapcsolatának, és reményét fejezte ki, hogy azt tovább tudják erősíteni a jövőben is. Kitért egyebek mellett az energetikai, a légiközlekedési és a felsőoktatási együttműködésre is, valamint méltatta a szerinte hídszerepet betöltő Magyarország aktív részvételét a Türk Tanács működésében.

Az azeri gáz vásárlásának igénye annak fényében különösen érdekes, hogy a keddi Orbán-Putyin-találkozón a magyar miniszterelnök, a már meglévő szerződésben biztosított mennyiség felett, további évi egymilliárd köbméter földgázt kért az orosz féltől. Kérdés, hogy mennyire van erre a magyar fogyasztásnak szüksége, szakértők szerint a magyarországi lakossági földgázigényt kényelmesen ki lehet elégíteni a Gazprommal kötött szerződés alapján évente érkező 4,5 milliárd köbméterből. 

Az azeri gázbeszerzésnek már több értelme van annak fényében, hogy a jelenlegi orosz-ukrán válsághelyzet is azt mutatja, a szinte homogén orosz gáz helyett más gázforrásokat is be kell építeni, több beszerzési útvonal és forrás kiépítése, biztosítása hozzájárul az energiaellátás biztonságához. 

Címkék: Szijjártó Péter