„Azért jönnek haza, mert odakint már nem megy a koldulás, a lopás és a prostitúció”

„Azért jönnek haza, mert odakint már nem megy a koldulás, a lopás és a prostitúció”

Vlad Rosca orvos szelfije a román-magyar határról

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egy, a csütörtök éjszaka a román-magyar határon ügyeletben dolgozó orvos írt egy elgondolkodtató Facebook-posztot, és ezt eddig húszezren osztották meg Romániában, valamint átvette a központi sajtó is. Vlad Rosca tagja annak az orvosi csapatnak, amely Nagylaknál a hazatérő román állampolgárokat vizsgálja – a tömeg éjjel három körül érkezik oda, a Magyarország által biztosított humanitárius folyosót használva. 

A kaotikus órákról ezt írja: „Pár perc alatt megértettük, hogy nem csak a Covid-19 járvány ellen harcolunk, hanem a tapintatlanság, érzéketlenség és a másik iránti tisztelet teljes hiánya ellen azok részéről, akik be szeretnének lépni az országba. A tisztelet teljes hiánya irántunk és egész Románia iránt.” Az érkezők arrogánsak, felületesek, tanulatlanok és szégyentelenek, fogalmazta meg. Semmi sem számít, nem akarják a karantént, nem értik meg az izoláció fontosságát, annak kockázatát, hogy másokat is megfertőzhetnek.

Így terjed a koronavírus - egy hazug exrendőr legalább kilenc embernek adta át | Magyar Hang

„Számukra a románok nem számítanak, csak Romániát akarják mint utolsó lehetőséget és esélyt. Nincs szükség tanulmányokra ahhoz, hogy megjósoljam: meg fog nőni a bűnözés, és a járvány is. (…) Nem a diaszpórában élő románokról beszélek, akik példát adnak tartásból és emberségből. Ők nem jönnek, betartják a szabályokat. Azokról beszélek, akik azért jönnek, mert odakint már nem megy a koldulás, a lopás és a prostitúció” – írta.

Hogy az orvosnak igaza lehet, jól jelzi az Adevarul pénteki cikke. A bukaresti napilap arról ír, Arges megyében a házi karanténra kötelezett külföldről hazatért romák megtámadták a rendőröket, akik a karantént ellenőrizték volna. Egy másik írásban beszámolnak arról, Valcea megyében az Olaszországból és Spanyolországból hazamenekülő romák a faluban randalíroznak: verekednek egymással és a falubeliekkel, a karantén szabályait megszegve boltba mennek, közterületen pihennek. Amikor a rendőrség ellenőrizni akarta őket, egyszerűen kiröhögték az egyenruhásokat, és azt mondták: mivel nincs mit enniük és inniuk, a polgármesteri hivatalnak kellene küldenie csomagot nekik. A lap arról ír, a hazatérők hatalmas közegészségügyi kockázatot jelentenek, de nem tudják rájuk kényszeríteni a karantént.