Azonosították a Covid súlyos lefolyásáért felelős génmutációt

Azonosították a Covid súlyos lefolyásáért felelős génmutációt

A SARS-CoV-2 koronavírus. Fotó: CDC

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kimutatták Lengyelországban a koronavírus súlyos lefolyásáért felelős génmutációt – számolt be Adam Niedzielski egészségügyi miniszter sajtóértekezletéről az MTI. Bialystok városának orvostudományi egyeteme másfél éve indította el projektjét, most pedig sikerült azonosítani a harmadik kromoszómán található bizonyos génmutáció, illetve a Covid súlyos jellege közti összefüggést. Ez a genetikai változás a negyedik legfontosabb a kockázati tényezők között, csak a magas életkor, az elhízottság és a hímneműség előzi meg. A génmutáció jelenléte nagyobb kockázatot jelenthet, mint a krónikus társbetegségek megléte.

A kutatók a felfedezés alapján géntesztet terveznek előállítani, ennek segítségével pedig azonosítani lehet majd az intenzív terápiát igénylő, akár halálos kimenetelű fertőzés kockázatának kitett betegeket.

A géntesztek akár néhány hónapon belül elérhetőek lehetnek majd a lengyel kórházakban – jelentette ki a konferencián a lengyel állami orvostudományi ügynökség elnöke, Radoslaw Sierpinski. Hasonló kutatásokat egyébként más országokban is végeznek, a most felismert génmutáció pedig a lengyel lakosság szempontjából lehet jelentős, miután jellemző lehet a populáció 14 százalékára. Európa más országaiban eközben 8-9 százaléknál van jelen, míg Indiában huszonhét százalékra teszik a gyakoriságát.