Azzal a republikánus kormányzóval tárgyalt Novák Katalin, aki Trump kihívója lehet

Azzal a republikánus kormányzóval tárgyalt Novák Katalin, aki Trump kihívója lehet

A Sándor-palota által közreadott képen Novák Katalin köztársasági elnök és Ron DeSantis, Florida állam kormányzójának találkozója Tallahassee-ban 2023. március 7-én (Fotó: MTI/Sándor-palota)

Fotó: MTI Fotószerkesztőség/Sándor-palota

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A hagyományos értékek és a családok védelméről folytatott megbeszélést Novák Katalin köztársasági elnök Florida állam kormányzójával, Ron DeSantisszal kedden Tallahassee-ban. Ron DeSantist csaknem kétharmados többséggel választották újra Florida szövetségi állam kormányzójává, ami az egyik legnagyobb arányú republikánus győzelem volt tavaly novemberben az Egyesült Államok választásain, és esélyesnek tartják a 2024-es elnökválasztás republikánus jelöltjeként, miközben hivatalosan egyelőre nem jelentette be indulási szándékát.

Novák Katalin Florida állam fővárosában találkozott az amerikai republikánusok egyik legnépszerűbb kormányzójával, akinek több politikai intézkedését, főként gyermekvédelminek nevezett lépéseit a magyar kormány politikájához hasonlítják. Farkas Vajk, a Köztársasági Elnöki Hivatal kommunikációs igazgatója az MTI-nek elmondta, hogy a köztársasági elnök és a floridai kormányzó most találkoztak személyesen először, amelyre Novák Katalin amerikai útja adott alkalmat. A jó hangulatú, bizalmat megalapozó beszélgetés kiindulópontját az adta, hogy Floridában és Magyarországon nagyon hasonló módon viszonyulnak a társadalmi és gazdasági kihívásokhoz. – A köztársasági elnök és a floridai kormányzó ugyanúgy kiállnak a hagyományos értékek, mint a család védelme, a szülők neveléshez való jogának biztosítása vagy éppen a határvédelem mellett – hangsúlyozta a Sándor-palota kommunikációs vezetője, aki beszámolt arról is, hogy Novák Katalin gratulált a kormányzónak politikai, valamint Florida felvirágoztatásában elért sikereihez. Elmondta, hogy Ron DeSantis elismeréssel szólt Magyarország eredményeiről és elnök asszony eddigi munkásságáról, külön kiemelve a családok védelmében tett erőfeszítéseit. A köztársasági elnök megbeszélést folytatott a kormányzó feleségével, Casey DeSantisszal is. Novák Katalin azt követően érkezett Florida fővárosába, hogy New Yorkban felszólalt az ENSZ Nők Helyzetével Foglalkozó Bizottsága (CSW) éves ülésén az ENSZ székházában.

A floridai politikus, a magyar államfővel tartott megbeszélése előtt tartotta Florida állam helyzetéről szóló évértékelőjét, amely egyben megnyitotta a floridai törvényhozás ülésszakát. Ron DeSantis beszédében első kormányzói ciklusának sikerei közé sorolta az adócsökkentés politikáját, a szülők jogainak védelmét az oktatásban, valamint az oltási kötelezettség elleni fellépést. Azt ígérte, hogy Florida a következő években is megmarad elsőnek az Egyesült Államok szövetségi államai között. Elsőnek mondta államát az országon belüli költözési célpontként, valamint a turizmust tekintve, illetve a nagyobb méretű amerikai szövetségi államok között elsőnek a gazdasági növekedést illetően. Emellett kiemelte a rekord alacsony munkanélküliséget és a floridai költségvetés rekordmértékű többletét.

Florida államban tavaly tavasszal fogadták el a kormányzó kezdeményezésére a gyermekek védelmében a szülői jogok biztosításáról szóló törvényt, amelyet sokan a magyar gyermekvédelmi törvényhez hasonlítottak, és amely megtiltja a gyermekek genderalapú érzékenyítését az állam által működtetett oktatási intézmények alsó osztályaiban. A magyar kormány gyermekvédelminek nevezett törvényét ugyanakkor sokan azzal kritizálták, valójában csak arra szolgál, hogy összemossa a homoszexualitást a pedofíliával.

Ron DeSantis ma a Republikánus Párt egyik legnagyobb hatású politikusa, akit esélyesként emlegetnek a 2024-es elnökválasztásokon mint a konzervatívok jelöltjét. Ron DeSantis a közelmúltban úgy nyilatkozott, hogy az elnökválasztást illető szándékairól csak a floridai törvényhozási ülésszak után nyilatkozik arra hivatkozva, hogy addig még sok a tennivaló, de a közelmúltban közölt szlogenjét, hogy „Tegyük Amerikát Floridává”, sokan egyfajta „puha kampánykezdetnek” értékelik. A politikus egyben könyvszerző, akinek legutóbbi munkája február végén jelent meg, Merni szabadnak lenni című életrajzi könyvében a politikai döntéseinek hátteréről is írt.

Az biztos, Donald Trump volt amerikai elnök már bejelentette, szeretne újraindulni a 2024-es elnökválasztáson, vagyis ha DeSantis is elindul, egymás riválisai lesznek a posztért a republikánus párton belül.

(MTI / Magyar Hang)