Bankbotrány miatt zavargások törtek ki Kínában – videóval

Bankbotrány miatt zavargások törtek ki Kínában – videóval

A Világgazdasági Fórum által közreadott, videofelvételről készített képen Hszi Csin-ping kínai elnök videokonferencia keretében vesz részt a Világgazdasági Fórumon a svájci Davosban 2021. január 25-én (Fotó: MTI/EPA/Világgazdasági Fórum/Pascal Bitz)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szinte egyik pillanatról a másikra bedőlt Kínában négy közepes méretű pénzintézet, befagyasztva körülbelül 100 ezer ügyfél folyószámla-vagyonát és megtakarításait – írja a Portfolio. A portál híre szerint hetekig nem is lehetett tudni, hogy mekkora a baj, mert a bankok azzal hitegették az ügyfeleket, hogy csak „szoftverhiba” történt.

Az emberek azonban gyorsan elveszítették türelmüket a hatóságok lassú fellépése és a bankok hazudozása miatt, így már hónapok óta több ezres tüntetések zajlanak Honan és Anhuj tartományokban. A feszültség olyan mértékben nőtt rövid időn belül, hogy a kivezényelt karhatalmi erőkkel is összecsaptak a vagyonukat vesztett tüntetők.

A hatóságok szerint a négy bank tulajdonosa, a Honan Hszinkaifu csoport illegális módszerekkel szerzett ügyfeleket, egyes alkalmazottak pedig egyszerűen elsikkasztották az ügyfelek pénzét. Becslések szerint az elsikkasztott összeg mintegy 39 milliárd jüanra (2261 milliár forintra) tehető.

A tüntetéssorozat azért is jön rosszkor Hszi Csin-ping elnök számára, mert az ősszel sor kerül a Kínai Kommunista Párt következő pártkongresszusára, mely során arról születik majd döntés, hogy megbízzák-e őt egy harmadik elnöki ciklus vezetésével is.

Mindenesetre a párt most kártalanítási alapot hozott létre, és a kínai pénzügyi felügyelet, a CBIRC 100 ezer jüanig kártalanítja majd a betéteseket (mintegy 5,8 millió forint), ami közel sem teljes körű kompenzáció, valószínűleg lesznek még más lépések is.