Ukrajna bármikor elindíthatja a hónapok óta tervezett ellentámadást

Ukrajna bármikor elindíthatja a hónapok óta tervezett ellentámadást

Olekszij Danyilov, az ukrán nemzetbiztonsági és védelmi tanács titkára interjút ad az Associated Press amerikai hírügynökségnek Kijevben 2022. április 22-én (Fotó: MTI/AP/Efrem Lukackij)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ukrajna hamarosan megindíthatja a régóta várt ellentámadást az orosz hadsereg ellen – mondta Olekszij Danyilov. Ukrajna egyik legrangosabb biztonsági tisztviselője nem akart dátumot megnevezni a BBC-nek, de azt mondta, hogy a Vlagyimir Putyin erői által megszállt terület visszafoglalására irányuló támadás „holnap, holnapután vagy egy héten belül” elkezdődhet. Azt is kiemelte, hogy most nem hibázhatnak, ez ugyanis történelmi lehetőség, amelyet nem szabad elszalasztaniuk. 

Az interjú során azt is megerősítette, hogy néhány Wagner-zsoldos erő kivonult Bahmut városából, a háború eddigi legvéresebb csatájának helyszínéről – de hozzátette, „újabb három helyre csoportosulnak”, és ez nem azt jelenti, hogy abbahagyják a harcot. Arra is kitért, hogy nem különösebben aggódnak amiatt, hogy Oroszország nukleáris fegyvereket telepít Fehéroroszországba, számukra ez nem hír.

Ukrajna hónapok óta tervezi az ellentámadást. ez idő alatt az ország a haderők kiképzésével foglalkozott, és fogadta a nyugati szövetségesektől érkező katonai felszereléseket. Igaz, ezalatt az oroszoknak is volt lehetőségük felkészülni a védekezésre.

Lapunk munkatársai nemrég Ukrajnában jártak, videós és szöveges beszámolóik megtekinthetők illetve elolvashatók ITT, ITT és ITT.