BBC: Biden elismerte az új valóságot

BBC: Biden elismerte az új valóságot

Joe Biden június 15-én megérkezik Genfbe, hogy találkozzon Vlagyimir Putyinnal

Fotó: Denis Balibouse / Reuters

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egymás után égnek el a diplomáciai hidak az Amerikai Egyesült Államok és Oroszország között – állapította meg a BBC, miután Joe Biden amerikai elnök szerdán újságírók előtt háborús bűnösnek nevezte Vlagyimir Putyin orosz elnököt. Felhívták a figyelmet, hogy a kijelentés jelentős hangvételváltást jelent, hiszen korábban kerülte a kifejezés használatát.

A brit közszolgálati médium kommentárja szerint Joe Biden szerdai szavai megnehezíti majd a Biden-adminisztráció számára az Oroszországgal való együttműködést. Hiszen ha bármilyen téren lesz is közös munka Oroszországgal, akkor felvetődik majd a kérdés, hogy az amerikai elnök miként tud együttműködni egy olyan személlyel, akit háborús bűnösnek tart.

A portál szerint szerint talán Joe Biden ezzel elismerte az új valóságot, és hogy a világ politikai rendje visszavonhatatlanul megváltozott.

Mint arról szerdán beszámoltunk a CNN amerikai hírcsatorna alapján, az Egyesült Államok tisztségviselői korábban nem állították, hogy az orosz erők háborús bűnöket követnek el Ukrajnában, mivel még folyamatban van az ezzel kapcsolatos vizsgálat. Ugyanakkor azt egyértelműen kijelentették, hogy a civilek szándékos célba vétele háborús bűncselekménynek minősül. A Fehér Ház szóvivője, Jen Psaki az amerikai elnök kijelentéséhez hozzáfűzte: „az elnök megjegyzései magukért beszélnek", Biden „szívből beszél".

Psaki az amerikai Külügyminisztérium háborús bűnökkel kapcsolatos vizsgálata kapcsán elmondta, az egy jog folyamat, amely továbbra is zajlik. Arra az újságírói kérdésre, hogy ez a vizsgálat megállapított-e háborús bűnt, Psaki Bidenre utalva azt mondta: „egy közvetlen kérdésre válaszolt, a televízióban látottakra reagált”. – Mindannyian láttunk már barbár tetteket, egy külföldi diktátor szörnyű cselekedeteit, amelyekkel civilek életét fenyegeti és oltja ki. Mindez hatással van a kórházakra, a várandós nőkre, az újságírókra, és mindenkire. Úgy gondolom, hogy [Biden] egy közvetlen kérdésre válaszolt – fejtette ki a szóvivő.