BBC: lezárják az afgánok előtt a kabuli repülőteret

BBC: lezárják az afgánok előtt a kabuli repülőteret

Az amerikai központi parancsnokság által közreadott képen evakuálást biztosító amerikai tengerészgyalogosok a kabuli Hamid Karzai Nemzetközi Repülőtéren 2021. augusztus 21-én (Fotó: MTI/EPA/Amerikai központi parancsnokság/Victor Mancilla)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem engednek több afgán állampolgárt a kabuli repülőtérre – közölte a BBC szerint a tálib erők szóvivője. Mujahid Zabihullah egy keddi sajtótájékoztatón azt mondta, hogy a repülőtéren összegyűlt tömegeknek haza kell menniük, a biztonságuk pedig garantált.

Mint fogalmazott, az Egyesült Államok folyamatosan biztatta a helyieket arra, hogy menjenek a repülőtérre. – Megkérjük az amerikaiakat, hogy ezt ne tegyék, ne biztassák az afgánokat a távozásra, szükség van a tehetségükre – fogalmazott a szóvivő. Mujahid Zabihullah azt is mondta, hogy zavartalanul működnek az afgán sajtóorgánumok, csakúgy, mint a kórházak, iskolák, egyetemek és a helyi önkormányzatok.

A nyugati kivonulás és a tálib hatalomátvétel óta a kabuli reptéren káosz alakult ki: az Egyesült Államok és több szövetséges ország igyekszik a saját embereit evakuálni, ahogyan vinnék magukkal az elmúlt húsz évben nekik segítő afgánokat is. De sokan menekülnének eleve az afgán fővárosból olyanok, akik félnek a tálib uralomtól.