BBC: tálibok ellen tüntető tömegbe lőttek a tálibok

BBC: tálibok ellen tüntető tömegbe lőttek a tálibok

Az afgán kormányerők ellen küzdő tálib harcosok járőröznek a kelet-afganisztáni Nangarhar tartomány elfoglalt székhelyén, Dzsalálábádban 2021. augusztus 15-én (Fotó: MTI/EPA/STRINGER)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A brit közszolgálati adó, a BBC pastu szolgálata szerint a pakisztáni határhoz közeli, kelet-afganisztáni Dzsalálábád városában a tálibok ellen tüntető tömegbe lőttek a tálibok. Egy korábbi hír szerint a városban afgán zászlókkal vonultak fel a tálib hatalomátvétel ellen tüntetve, és egy később a BBC birtokába került videón az látszik, amint a tömeg menekül, miközben lövések hallatszanak.

A beszámolók szerint egy áldozata biztos van az eseményeknek, a sérültekről egyelőre nincsenek hírek. Ahogy a BBC azt sem tudta megerősíteni, mennyire lehet mindez országos méretű. Korábbi információk szerint Afganisztán több városába is tálibellenes demonstrációt hirdettek. Így Dzsalálábád mellett mellett Kunár és Koszt városaiba is. Mindhárom település az ország észak-keleti részében található és közel fekszik a pakisztáni határhoz.

Szerdai információk szerint a szintén észak-keleti Pandzssír-völgy számít a tálibellenes erők utolsó bástyájának. Meg nem erősített felvételek szerint a térségben motorosok karavánok a tálibok ádáz ellenségeinek számító muszlim milícia, az Afgán Északi Szövetség zászlóit lengetik, magukat az „ellenállás hadseregének” nevezik, és Amrullah Szaleh egykori alelnököt tekintik államfőjüknek.

Érdekesség, hogy Szaleh Wikipedia-oldalán is az olvasható, hogy augusztus 17. óta ő Afganisztán hivatalban lévő elnöke. Afganisztán tádzsikisztáni nagykövetségének honlapján szint Szaleh képe látható, akit Afganisztán elnökeként mutatnak be. A tálibok egyelőre nem kommentálták ezeket az eseményeket.

A tálibok kedden tartott sajtótájékoztatójukon békülékeny hangot ütöttek meg. Nem akarnak vérontást, sem polgárháborút, sem egyéb harcokat, ahogy azt sem, hogy a térség ismét a terrorizmus melegágya legyen – közölték. Egyúttal jelezték, az ország békéje és stabilitása érdekében megkegyelmeztünk mindenkinek. Azt is hozzátették, a nők aktívan részt vehetnek a társadalomban, igaz, csak a saría törvénye szerint.