Bécs nagy tempóban függetleníti magát a földgáztól

Bécs nagy tempóban függetleníti magát a földgáztól

A Bécsi Távhővállalat épülete (Fotó: WH International Services / Regina Hügli)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az osztrák fővárosban 2040-ig hatszázezer háztartást akarnak gázfűtésről alternatív fűtési rendszerre átállítani, és ebben kulcsszerepet szánnak a távhőnek – derül ki Bécs Város lapunknak eljuttatott közleményéből. 

Mint írják, az osztrák fővárosban jelenleg a hőigény 40 százalékát fedezik távhővel, 2040-re ezt az arányt 56 százalékra szeretnék emelni. Ezzel párhuzamosan teljesen klímasemlegessé szeretnék tenni a most még bő 50 százalékban a földgáztól függő távhőtermelést, valamint 600 ezer háztartást akarnak gázfűtésről alternatív fűtési rendszerre átállítani. A klímasemlegesség elérésében a hőszivattyúknak és a mélységi geotermiának szánnak kulcsszerepet. 

– Az energiaválságra a legjobb hosszútávú megoldás, ha elszakadunk a földgáztól – vélekedik ezzel kapcsolatban Michael Strebl, a Wien Energie ügyvezetője. A kitűzött célok a Bécsi Távhővállalatot is kihívások elé állítják, ahhoz, hogy 2040-ig 600 ezer háztartásnak tudjanak alternatív fűtési megoldást ajánlani, olyan helyeken is ki kell építeni a hálózatot, ahol esetleg kevésbé éri meg, vagy hőszivattyúkkal, földszondákkal kell helyettesíteni. 

A Wien Energie ezért most a város négy területén – Rossau, Gumpendorfer Straße, Alliirtenviertel és Huber-Block – kísérletbe kezd, hogy széles körű tapasztalatokat gyűjtsön, amelyeket később a távhő városszerte történő, gyorsított kiépítésében kamatoztathat. A négy területnek ugyanis különböző a mérete, az épületállománya, valamint az épületei állapota. Az elkövetkező három évben itt 200 épület távhőhálózatra való rákötését teszik lehetővé.

Arról, hogy 2050-re az EU minden tagállamában, így Magyarországon is meg lehetne valósítani a megújuló energiaforrásokra való teljes átállást, és Európa teljes mértékben függetlenné válhatna a külső energiaimporttól, lapunk következő, június 16-án megjelenő számunkban olvashatnak majd.