Bécsben már szabályozzák az e-rollereket

Bécsben már szabályozzák az e-rollereket

(Fotó: EScooter © PID/David Bohmann)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kilenc pontból álló csomaggal enyhítené az osztrák főváros az ottani belvárosban található e-rollerek kölcsönzésével kapcsolatos problémákat. Teljes tiltás nem lesz, de szükségessé vált a használat szigorítása.

Birgit Hebein, bécsi főpolgármester-helyettes és klímavédelmi városi tanácsnok 2019 december végén ismertette azt a kilenc pontból álló csomagot, amellyel a közösségi e-rollerek használatával kapcsolatos problémákat szeretnék minél hamarabb csillapítani. Hebein szerint fontos, hogy mindkét oldalról megvizsgálják a kialakult helyzetet: egyrészt érthető az elégedetlenség, mert sokszor helytelenül parkolják le a felhasználók a járműveket, ami sok esetben további közlekedési fennakadásokhoz vezethet. Másrészt Bécs nem szeretné a rollereket teljesen kitiltani, hiszen nagyon jó kiegészítő közlekedési lehetőséget kínálnak. 

Az új szabályokat idén áprilistól szeretnék bevezetni. A jövőben csak minimum 4 méter széles járdákon parkolhatják majd le a felhasználók a járműveket vagy az erre a célra kialakított területeken. Amennyiben ez nem így történik, a szolgáltatást nyújtó cég kötelessége hat órán belül eltávolítani a helytelenül leparkolt járműveket. Ezenkívül az applikáció használata során minden felhasználónak részletes tájékoztatást kell kapnia a használati feltételekről, illetve azokról a területekről (pl. kórházak, piacok), ahol az e-rollerek használata tilos. Nem csak az elhelyezésüket, de helyes használatukat is szigorítanák, így kötelező sebességkorlátozásokat vezetnének be bizonyos területeken, mint például egyes gyalogos zónákban, ahol az e-járgányok használata megengedett.

Az idei évben a tervek között szerepel az e-rollerek piacának szabályozása is. Birgit Hebein szerint fontos, hogy Bécs bizonyos minőségi kritériumokat határozzon meg, amelyek alapján átláthatóan és tisztességesen tudnak arról dönteni, hogy mely üzemeltetők nyújthatnak közösségi e-roller kölcsönző szolgáltatást a jövőben az osztrák fővárosban.