Bécsben megkezdték az alsósok iskolai oltását

Bécsben megkezdték az alsósok iskolai oltását

A koronavírus ellen kap oltást egy lány Bécsben 2021. november 15-én (Fotó: MTI/AP/Lisa Leutner)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egy héttel az után, hogy az Európai Gyógyszerügynökség jóváhagyta a Pfizer–Biontech koronavírus elleni vakcináját az 5–11 éves korosztály számára, Bécs már meg is kezdte az alsósok iskolai oltását. Ebből a korosztályból eddig 17 800 gyerek kapta meg az első dózist – adja hírül a város kereskedelmi irodája lapunknak eljuttatott közleményében.

Az 5–11 évesek tehát már nem csak a gyerekorvosnál vagy a gyermek-oltópontokon kaphatják meg a koronavírus elleni védőoltást, hanem – a többi oltáshoz hasonlóan – az iskolában is. Az osztrák főváros egy héttel azután, hogy az Európai Gyógyszerügynökség jóváhagyta a Pfizer–Biontech vakcináját az 5-11 éves korosztály számára, kísérleti jelleggel már meg is kezdte az iskolai oltások szervezését.

A következő néhány hétben négy kerület nyolc általános iskolájában szerveznek koronavírus elleni oltónapokat az alsósoknak, majd a tapasztalatok alapján az összes önkormányzati iskolára kiterjesztik a programot. A sort egyébként a Volksschule Steinlechnergasse nyitotta meg, ahol 455 érintett tanulóból 125 már meg is kapta az első oltását.

Az iskolai oltásról előzetesen értesítik a szülőket, akiknek a hozzájárulása feltétlenül szükséges. Ráadásul, ha a szülő szeretné, akár ott is lehet gyermeke oltásakor, a vakcinát az iskolaorvosok adják be. A gyerekek a felnőttekhez hasonlóan oltási igazolványt is kapnak.

Az iskolai oltások kapcsán Peter Hacker egészségügyi városi tanácsnok elmondta, mivel Bécsben már három hete lehetséges az 5–11 évesek oltása, ebből a korosztályból már 17 800 gyerek kapta meg a koronavírus elleni első vakcináját. Ez azért is fontos, mert a gyerekek körében nagyon magas a fertőzési arány és noha legtöbbjük enyhe tünetekkel vészeli át a betegséget, náluk is jelentkezhetnek komplikációk és lehetnek hosszú távú következményei a betegségnek.

Idehaza a jövő hétre készülhet el  az 5-11 éves korosztály oltási terve. A gyermekeknek szánt vakcina az előzetes hírek szerint december 20. körül érkezik az országba.

 

Kötöttfogás Extra

Fizessen elő a Magyar Hangra!

Friss lapszámunk

Támogasson minket!

Keresés

Árnyék podcast – „A nőnek a konyhában a helye”