Bécsi terrortámadás: A lelőtt támadó az Iszlám Állam szimpatizánsa volt

Bécsi terrortámadás: A lelőtt támadó az Iszlám Állam szimpatizánsa volt

Rendőrök a bécsi Seitenstettengasse utcai zsinagóga közelében 2020. november 3-án. Előző este lövöldözés történt az imaház környékén, ahol ekkor nem voltak emberek, így egyelőre nem tudni, hogy ez volt-e a célpont. A merényletnek három ártatlan halálos áldozata van, két arra járó férfi és egy nő. A merénylő, akit a rendőrök lelőttek, az Iszlám Állam nevű terrorszervezet szimpatizánsa volt. MTI/EPA/Christian Bruna

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Legalább tizenhét ember sérült meg – köztük egy rendőr –, és négy civil halálos áldozata is van a hétfő este Bécsben történt terrortámadásnak, amely összesen hat helyszínen zajlott. Egy támadót lelőttek, társa, vagy társai ellen hajtóvadászat zajlik. Arról azonban ellentmondó hírek vannak, hogy több fegyveres is lehet-e még, akiket keres a rendőrség. A bécsieket arra szólították fel, hogy kedden maradjanak otthon, a gyerekeknek nem kell iskolába menniük. Allahra esküszöm, hogy ez csak a kezdet – írta valaki a bécsi rendőrség Twitter-üzenete alá. Háromnapos nemzeti gyászt rendelt el az osztrák kormány a bécsi merénylet után.

Amit eddig tudni lehet a merényletről

A hétfő este Bécs belvárosában lelőtt merénylő 20 éves volt, Észak-Macedóniából származott, és korábban már elítélték amiatt, mert csatlakozni akart az Iszlám Államhoz – közölte kedd délelőtt Karl Nehammer osztrák belügyminiszter. A férfi 2019-ben 22 hónap börtönt kapott, mert megpróbált Szíriába jutni, hogy csatlakozzon az Iszlám Államhoz, és januárban szabadult kedvezménnyel. Az osztrák mellett észak-macedóniai állampolgársága is volt. 

Karl Nehammer már a kedd hajnali sajtótájékoztatón elmondta, hogy a támadók egyike az Iszlám Állam szimpatizánsa volt, őt lőtték le a rendőrök. A megölt támadó megtévesztésként robbanóanyag-övet viselt, egy automata lőfegyver, egy pisztoly és egy bozótvágó is volt nála. Franz Ruf, a közbiztonságért felelős főigazgató közölte, hogy a merénylő lakását még aznap éjjel berobbantották és átkutatták, de nem árulta el, hogy mit találtak. Számos más házkutatást is tartottak – számolt be az ORF osztrák állami média.

Az első hírek szerint a támadásban két férfi és egy nő halt meg, utóbbi állítólag pincérnő volt. Később egy másik sérült is elhunyt, ezzel négyre nőtt a halálos áldozatok száma, akik mind járókelők voltak. A rendőrök éberségét mutatja, hogy mindössze kilenc perccel a riasztás után a rendőrök agyonlőtték az egyik támadót.

Az MTI szerint a bécsi kórházakban 17 sebesültet ápolnak, közülük heten válságos állapotban vannak.

Az illetékesek abban is majdnem biztosak, hogy a támadás összehangolt, több ember által kivitelezett cselekmény volt, az érintettek kiléte ugyanakkor továbbra sem ismert, az információk begyűjtése jelenleg is zajlik. Több fegyverest még mindig keres a rendőrség, de a pontos számuk nem ismert. Az osztrák sajtó három elkövetőt emleget. 

Bécs belvárosát hétfő este teljesen lezárták, a „vörös zóna” a hétfő esti terrortámadás után sokáig nem volt elérhető tömegközlekedéssel. Legalább ezer rendőr és katona van szolgálatban – hangsúlyozta Franz Ruf. Az osztrák rendőrség mindenkit arra szólított fel, hogy lehetőleg maradjon otthon. Kedden nem nyitnak ki az iskolák. Csak az mehet ki, akinek feltétlenül szükséges elhagyni az otthonát. A közintézmények védelmét megerősítették.

Mi történt az éjszaka?

Mint lapunk is beszámolt róla, hétfő este nyolc óra körül fegyveresek nyitottak tüzet járókelőkre és szórakozó vendégekre Bécs belvárosában, egymás után legalább hat helyszínen, ezek egytől egyig a Seitenstettengassén, a Schwedenplatz környékén vannak, a Seitenstettengasse utcai zsinagóga környékén kezdődött a támadássorozat. Hétfőn este egyébként Ausztriában sok helyen tartottak búcsúbulikat, vacsorákat, a bécsieknek is ez volt az utolsó szabad estéje a keddtől bevezetendő korlátozások előtt, mely szerint este 8-tól reggel 6-ig kijárási tilalom lesz érvényben november végéig, ezért sokan tartózkodtak a belvárosban.

Mivel hajnalban illetve reggel még zajlott a rendőrségi akció, a rendőrség mindenkitől azt kérte, hogy ne posztoljon képeket vagy élő videókat az eseményekről, mert ezzel veszélyezteti a beavatkozás sikerét. A történtekről több felvétel is megjelent a videómegosztó oldalakon, de miután ezek egy része erőszakos jeleneteket ábrázol, nagyrészt törölték is őket. Egy Twitteren feltűnt videón egy világos színű ruhát viselő fegyverest látni, aki az utcán lövöldöz. Többször rálő egy emberre, továbbfut az utcán, majd visszatér, és újra rálő a már földön fekvő emberre.

A hírek szerint a rendőrség már mintegy 20 000 videófelvételt azonosított bizonyítékként, ezeket egy 35 fős nyomozócsoport vizsgálja, a 20 százalékukat nézték meg eddig.

A bécsi terrortámadás idején órákra az operában rekedtek a nézők – erről a hvg.hu számolt be. A bécsi terrortámadás épp abban az idősávban történt, amikor sokan színházba, operába mentek. A Staatsoper és a Burgtheater nézőterén ülők csak akkor értesültek arról, hogy mi történik a városban, amikor az intézmények vezetői ezt közölték velük. A Staatsoper igazgatója, Bogdan Roscic a függöny előtt magyarázta el a nézőknek, hogy lövöldözés volt a városban és a biztonságiak azt kérik, hogy ne hagyják el az épületet.

Az épületet csak nem sokkal éjfél előtt hagyhatták el, csaknem négy órával az után, hogy elkezdődött a támadás a bécsi zsinagógánál. A nézőket rendőrök kísérték a tömegközlekedési járművekhez, és azt kérték tőlük, hogy maradjanak otthon. 

Reagáltak a politikusok

Sebastian Kurz osztrák kancellár visszataszító terrortámadásnak minősítette a történteket, és azt ígérte, a rendőrség határozott lépéseket fog tenni a támadás elkövetői ellen. 

Emanuel Macron francia államfő Twitter-üzenetében szolidaritásáról biztosította Ausztriát. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, Charles Michel belga kormányfő és Boris Johnson brit kormányfő is együttérzéséről biztosította az osztrákokat. Ugyanígy tett Andrej Babis cseh kormányfő is, Csehország egyúttal bevezeti a szúrópróbaszerű határellenőrzést az Ausztriából érkezőknek.

– Az iszlamista terror közös ellenségünk, a harc a gyilkosok és felbujtóik ellen közös harcunk – jelentette ki Angela Merkel német kancellár kedden a bécsi terrortámadásra reagálva. „Mi, németek, osztrák barátaink mellett állunk, részvéttel és szolidárisan” – hangsúlyozta a kereszténydemokrata politikus.

Donald Trump amerikai elnök a Twitteren ítélte el a bécsi terrortámadásokat az amerikai elnökválasztás előestéjén. Mint írta „Imáinkban a bécsiekkel vagyunk az újabb aljas európai terrorcselekmény után. Meg kell állítanunk az ártatlan emberek elleni gonosz támadásokat. Az Egyesült Államok Ausztria és Franciaország, valamint egész Európa mellett áll a terror elleni harcban, beleértve a radikális iszlám terroristák elleni küzdelmet is.”

Joe Biden a demokraták elnökjelöltje is hasonlóan fogalmaz: „A ma esti bécsi terrortámadás után Jill és én imádkozunk az áldozatokért és családjaikért. Mindannyiunknak egységesen kell kiállnunk a gyűlölet és az erőszak ellen.”

Részvétét fejezte ki Áder János köztársasági elnök a hétfő esti bécsi merénylet áldozatai hozzátartozóinak, a sérülteknek pedig mielőbbi teljes gyógyulást kívánt az Alexander Van der Bellen osztrák szövetségi elnöknek kedden írt levelében. Mint Áder János fogalmazott: „megdöbbenéssel értesültem arról, hogy tegnap este terrorista merénylet történt Bécsben. Mélyen elszomorított, hogy a barbár támadás során több ártatlan ember is életét vesztette, mások pedig súlyosan megsebesültek.”

„Átérezzük Ausztria népének megrendülését, és bízunk abban, hogy az osztrák hatóságok rövidesen elfogják a tetteseket” – írta. A tragikus esemény megerősíti azt az elköteleződést, hogy az Európai Unió minden országának együtt kell működnie a terrorizmus visszaszorításáért – hangsúlyozta a köztársasági elnök, aki reméli, hogy hamarosan helyreállhat a nyugalom Bécsben, ahol „elvetemült támadás” érte a polgári lakosságot.

– Elképesztő terrorhullám tört Európára, itt lenne az ideje ébresztőt fújni, valamint annak, hogy a kontinens összefogjon a terrorral szemben – ezt már Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter közölte kedd hajnalban. „Észre kell venni, hogy Európa biztonsága és ezzel együtt az európai életforma áll támadás alatt” – írta Szijjártó Péter a Facebook-oldalán közzétett bejegyzésben, amelyben szolidaritásáról biztosította Ausztriát.

https://www.facebook.com/szijjarto.peter.official/posts/211492443676647

„Osztrák barátaink mellett állunk, számíthatnak ránk. Európának, az európai nemzeteknek meg kell védeniük magukat az elharapózó eszetlen erőszakkal szemben, mert különben nagy baj lesz” – hangsúlyozta a jelenleg Kambodzsában tartózkodó külügyminiszter.

Késő este Budapest főpolgármestere, Karácsony Gergely is megemlékezett a támadásról, az alábbit posztolta este 11 után pár perccel:

https://www.facebook.com/karacsonygergely/posts/3747540948612057

Osztrák barátaink mellett állunk ezekben a nehéz órákban – írta bejegyzésében Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára is. Mint hozzátette: egyelőre nem tudnak arról, hogy magyar érintettje lenne a történteknek. 

https://www.facebook.com/menczer.tamas/posts/3392694470810186

A Magyar Iszlám Közösség nyílt levélben fejezte ki együttérzését Alexander van der Bellen osztrák államfőnek a „galád terrortámadás” miatt.

Kilenc óra után néhány perccel Orbán Viktor Facebook-videóban fejezte ki részvétét Ausztriának, az áldozatok hozzátartozóinak, majd Sebastian Kurz kancellárnak üzente a következőket:

„Teljes mellszélességgel állunk Ausztria mellett. (..) Legyetek biztosak abban kedves Sebastian, hogy mi mindent megteszünk, hogy sikerüljön elrettenteni a jövőbeli elkövetőket, hogy kézre kerítsétek az elkövetőket, és készen állunk arra, hogy mindent megtegyünk közösen veletek, hogy megmentsük Európát az olyan támadássorozatoktól, amelyeket az elmúlt napokban kellett elszenvedni.”

https://www.facebook.com/298090296092/videos/1463782783810609/

Megszólalt a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában Kis-Benedek József nemzetbiztonsági szakértő is. Elképzelhetőnek tartja, hogy az Iszlám Államhoz köthető a hétfő esti bécsi merénylet. Szerinte a támadás része lehet a franciaországi merényletsorozatnak.

A jól előkészített terrortámadás célja az volt, hogy minél nagyobb pánikot és veszteséget okozzon, de az osztrák hatóságok azonnali beavatkozása megakadályozta, hogy tovább folytassák a merényletet, és még több embert megsebesítsenek – tette hozzá. Szerinte az osztrákok számítottak rá és fel voltak készülve arra, hogy Bécsben történni fog valami, mert egyrészt voltak fenyegetések, másrészt rengeteg szélsőséges iszlamista tartózkodik Ausztriában.