Befejeződött az első orosz vakcina tesztelése

Befejeződött az első orosz vakcina tesztelése

Koronavírus-tesztelő kémcsövek a svájci Lausanne-i Egyetemi Kórház (CHUV) mikrobiológiai laboratóriumában 2020. március 23-án (Fotó: MTI/AP/Keystone/Denis Balibouse)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Sikeresen befejezte az Ivan Szecsenov Orvostudományi Egyetem a Covid-19 vakcinájának önkénteseken való tesztelését – jelentette ki Vagyim Taraszov, a moszkvai felsőoktatási szakintézmény egyik intézetének igazgatója vasárnap a RIA Novosztyi hírügynökségnek nyilatkozva.

Az első orosz vakcina hivatalos tesztelését június 18-án kezdték meg, abban és az eredmények kommunikációjában katonai és polgári intézmények is részt vettek. Az orosz védelmi minisztérium pénteken jelentette be, hogy immunitást alakított ki a kísérletben részt vevő önkéntesekben az első klinikailag tesztelt orosz Covid-19-vakcina.

Alekszandr Lukasov, a Szecsenov Egyetem egyik vezetője a RIA Novosztyinak elmondta, hogy az önkéntesek első csoportját szerdán, a másodikat pedig július 20-án fogják kiírni a kórházból. A bennük kialakult immunitás megfigyelése ezt követően is folytatódik majd. Beszámolója szerint az adott szakaszban a tudósoknak azt kellett bebizonyítaniuk, hogy az oltóanyag nem ártalmas az egészségre. Az első csoportnak egy, a másodiknak két dózis vakcinát adtak be. Az önkéntesek a szakértő szerint jól érzik magukat, az injekció nem váltott ki negatív reakciót a szervezetükből, attól eltekintve, hogy az oltás utáni első napokban hőemelkedés jelentkezett náluk.

Taraszov elismerte, hogy az elszigeteltség megmutatkozott a tesztalanyok idegállapotán, érzelmi feszültséget, konfliktusokat váltott ki, ezért a kísérletbe pszichológusokat is be kellett vonni.

Oroszországban az igazolt koronavírus-fertőzések száma az elmúlt nap alatt 6615-tel 727 162-re emelkedett a vasárnap közzétett hivatalos adatok szerint. Az újonnan diagnosztizált fertőzöttek 22,5 százaléka tünetmentes. Oroszország jelenleg a negyedik helyen áll a világon a fertőzések számát tekintve, az Egyesült Államok (3 247 782), Brazília (1 839 850) és India (849 522) után.

Az aktív esetek száma 2870-nel 214 766-ra nőtt. A halálozások száma 130-cal 11 335-re, a gyógyultaké pedig 6615-tel 501 061-re emelkedett. Az országban a járvány kezdete óta több mint 23 millió, az elmúlt nap folyamán pedig 322 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Koronavírus-fertőzés gyanújával 277 702 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.

(MTI)