Bejrúti robbanás: 16 embert őrizetbe vettek

Bejrúti robbanás: 16 embert őrizetbe vettek

Utcakép Bejrútból. 2020. augusztus 4-én. A város jelentős része katasztrófa sújtotta terület (Fotó: olvasónktól)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Tizenhat embert vettek őrizetbe a libanoni hatóságok a bejrúti kikötői negyedet romba döntő robbanással kapcsolatban – közölte az NNA helyi hírügynökség csütörtök este az ügyben illetékes katonai törvényszékhez rendelt kormánybiztosra hivatkozva.

Fadi Akiki tájékoztatása szerint a kikötői és a vámhatóság legalább tizennyolc tisztviselőjét kérdezték ki eddig. – Tizenhat embert vettek őrizetbe közülük a vizsgálat részeként – idézte Akikit az NNA. Mint mondta, az érintettek között olyan munkások is vannak, akik a 12-es számú raktárnak az építéséért, illetve karbantartásáért feleltek, amelyben a 2750 tonna ammónium-nitrát berobbant.

A katasztrófa helyszíne lezárva marad a vizsgálatok befejezéséig, a nyomozás a libanoni hadsereg és a belügyi biztonsági erők hírszerzési részlegének felügyelete alatt folyik.

Közben csütörtökön a libanoni fővárosban a robbanás miatt felindult tüntetők csaptak össze biztonsági erőkkel. Az NNA szerint a detonáció által romokban heverő egyik utcán, a parlament épületének közelében a rendvédelmi szervek könnygázzal oszlatták a tiltakozókat, akik kövekkel dobálták meg a rendőröket és üzleteket rongáltak meg. Az oszlatás közben többen megsérültek.

Az utcákra vonult emberek a történtek hátterében a kormány alkalmatlanságának bizonyítékát látják. Ez a vélemény – hírügynökségek szerint – széles körben elterjedt a libanoni lakosság körében. Már a robbanást megelőzően is számos megmozdulás volt a libanoni vezetés ellen, amelyet sokan a helyi lakosok közül korruptnak tartanak.

A bejrúti kikötőben kedd este történt brutális robbanás következtében legalább 137 ember életét vesztette, hozzávetőleg ötezren megsebesültek, 200-250 ezer közé tehető azoknak a száma, akik elveszítették otthonukat. Bejrútot katasztrófa sújtotta várossá nyilvánították, és gyásznapot hirdettek. A hatóságok szerint egy korábban elkobzott hajó vegyianyag-rakománya robbant fel. A Shiparrested.com oldalra hivatkozva a BBC azt írta, hogy az ammónium-nitrátot eredetileg egy moldovai zászló alatt közlekedő, Rhosus nevű hajó szállította, amely technikai problémák miatt keveredett be a bejrúti kikötőbe. A rakományt elvileg Grúziából vitte volna Mozambikba, ám miután átvizsgálták, megtiltották, hogy továbbálljon. A hajót aztán magára hagyták a tulajdonosai megannyi jogi vitát gerjesztve ezzel. A beszámoló szerint a rakomány így került a kikötői raktárba.

(MTI)

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.