Bejutott a koronavírus az olimpiai faluba

Bejutott a koronavírus az olimpiai faluba

A 2020-as tokiói nyári olimpia hirdetőtáblája előtt megy egy védőmaszkos nő a japán fővárosban 2021. május 28-án. A japán kormány a mai napon három héttel meghosszabbította a koronavírus-járvány miatt elrendelt vészhelyzetet Tokióban, Oszakában és további hét prefektúrában június 20-ig. A koronavírus-járvány miatt 2020-ról 2021-re halasztott ötkarikás játékokat július 23. és augusztus 8. között rendezik. MTI/EPA/Majama Kimimasza

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Alig egy héttel a tokiói olimpiai játékok kezdete előtt pozitív lett az olimpiai falu egyik lakójának koronavírus-tesztje, írja a HVG. Nem tudni, hogy milyen nemzetiségű személyről van szó, csak azt közölték, hogy nem sportoló, hanem szervező külföldi.

A covid-pandémia miatt soha nem látott biztonsági rendszabályok mellett, és elméletileg teljes elszigeteltségben rendezik a játékokat. Természetesen a tökéletes izoláció a gyakorlatban nem megvalósítható. Egy ugandai súlyemelő máris távozott az olimpiai faluból, mert az ugandai szegénység elől inkább Japánban szeretne a továbbiakban élni.

a japánok szinte egy emberként utasítják el a játékok megrendezését, amelyet már így is elhalasztottak egy évvel. A japán kormány szerint a NOB kényszerítette ki a rendezést a szerződésekre, jogdíjakra hivatkozva. A játékokról előbb kitiltották a külföldi nézőket, majd csökkentették a japánok számát, végül teljesen zárt kapus rendezést rendeltek el.

Tokióban felfutóban van a járvány, rendkívüli állapotot kellett elrendelni. A járványügyi szakértők szerint ilyen körülmények között sportvilágeseményt rendezni felmérhetetlen felelőtlenség. Japánban kifejezetten alacsony, 20 százalékos az átoltottság, és félő, hogy a sok ezernyi sportoló a világ összes országába behurcolja majd a Japánban összeszedett fertőzést.