Bekérette a magyar nagykövetet Ukrajna Orbán nagy-magyarországos sálja miatt

Bekérette a magyar nagykövetet Ukrajna Orbán nagy-magyarországos sálja miatt

Fotó: Orbán Viktor Facebook-videója

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az ukrajnai külügyminisztérium bekérette Magyarország nagykövetét, miután Orbán Viktor miniszterelnök nagy-magyarországos szurkolói sálat viselt a vasárnapi görög-magyar labdarúgó-mérkőzésen.

Korábban a román külügy is tiltakozott, kedden pedig az ukrán külügyminisztérium bekérette a magyar nagykövetet az Orbán Viktor által viselt sál miatt – vette észre a Hvg.

Oleg Nikolenko, az ukrán külügyminisztérium szóvivője Facebook-oldalán fejezte ki véleményét: „A revizionizmus eszméinek magyarországi népszerűsítése nem járul hozzá az ukrán-magyar kapcsolatok fejlődéséhez, és nem felel meg az európai politika elveinek”. Ukrajna ezért bekérette a magyar nagykövetet.

A román külügyminisztérium sem nézte jó szemmel a miniszterelnök gesztusát – hívta fel a figyelmet a Transtelex a román diplomácia rosszallására. Ahogy a Jurnalul román hírlap cikke is jelzi, a román diplomácia elfogadhatatlannak tart mindenfajta revizionista megnyilvánulást, ugyanis ellentétesnek véli Románia és Magyarország kétoldalú kapcsolatainak kiépítése érdekében tett kölcsönös vállalásaival. A külügyminisztérium kiemelte az 1996. szeptember 16-án Temesváron aláírt jószomszédi viszonyról szóló szerződést, illetve a két évtizede elfogadott Stratégiai Partnerséget is.

A lap idézi a román külügyi tárca nyilatkozatát, amely szerint Orbánnak ez a megnyilvánulása „ellentétben áll a kétoldalú párbeszéd újraindítását övező nyitottsággal, amelynek jegyében a román külügyminiszter a közelmúltban tett budapesti látogatása során mind a kormányfővel, mind a magyar kollégájával folytatott konzultációi alkalmával megnyilvánult”.

A miniszterelnök – meglepő gyorsasággal – a Facebook-oldalán reagált. – A foci nem politika. Ne lássunk bele olyat, ami nincs. A magyar válogatott minden magyar csapata, bárhol is éljenek! – írta.