Belarusz büntetőeljárást indított az ellenzéki koordinációs tanács tagjai ellen

Belarusz büntetőeljárást indított az ellenzéki koordinációs tanács tagjai ellen

Szvetlana Tyihanovszkaja (Fotó: MTI/EPA/Taccjana Zenkovics)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A fehérorosz hatóságok csütörtökön büntetőjogi eljárást indítottak egy új ellenzéki testület, a koordinációs tanács ellen a hatalom megszerzésére tett illegális kísérlet vádjával.

A kedden létrehozott koordinációs tanács célja, hogy tárgyalásos úton megegyezzen a kormánnyal a hatalom átadásáról. Több tucat tagja között értelmiségiek és politikusok is megtalálhatók, például Szvjatlana Cihanouszkaja Litvániába menekült ellenzéki elnökjelölt.

A fehérorosz főügyészség szerint a testület a hatalom megszerzésére törekszik, és létrehozása nemzetbiztonsági fenyegetést jelent – közölte a Ria Novosztyi orosz hírügynökség. Az ügyben nem neveztek meg egyéni gyanúsítottakat.

A tanács közleményében alaptalannak nevezte és visszautasította a vádakat, és leszögezte: erőfeszítései békések és jogszerűek.

Eközben Saulius Skvernelis litván miniszterelnök csütörtökön vilniusi hivatalában fogadta Cihanouszkaját. A kormányfő biztosította az ellenzéki elnökjelöltet, hogy kormánya Lengyelországgal, Lettországgal és Észtországgal együtt mindent megtesz annak érdekében, hogy szabad és tisztességes választásokra kerüljön sor Fehéroroszországban.

A találkozót követően Moszkva jelezte: a fehérorosz belügyekbe való beavatkozásként tekint a külföldi tisztségviselők és a fehérorosz ellenzék tagjai közötti kapcsolatfelvételekre.

Belaruszban augusztus 9-ike óta tartanak a tüntetések, miután a demonstrálók szerint Aljakszandr Lukasenka elnök elcsalta az elnökválasztást, így kapta meg hivatalos adatok szerint a voksok 80,1 százalékát. Szerdán az Európai Unió is közölte, hogy nem ismeri el a választási eredményt, és szankciókat készítenek elő.