Belarusz határválság: mindenki Putyinra mutogat

Belarusz határválság: mindenki Putyinra mutogat

Vlagyimir Putyin (Fotó: Flickr)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Mindenki Vlagyimir Putyint sejti a belarusz határválság mögött. Az elmúlt időszak aggasztó hírei után a héten többen is az orosz elnököt vették célba, sürgetve őt, hogy tegyen valamit a helyzet megoldásáért. Az orosz kormányhoz való viszony pedig itt is döntő: van, aki egyelőre csak annyit kér Putyintól, hogy járjon közben, más viszont kifejezetten támadja őt, a helyzet eszkalálásával vádolva őt.

A visszavonulás előtt álló német kancellár, Angela Merkel telefonon beszélt Vlagyimir Putyinnal, közbeavatkozásra kérve őt. A német vezető kifejtette, a menekültek használata embertelen és elfogadhatatlan volt a belarusz rezsim részéről. Putyin vesse be a befolyását, gyakoroljon nyomást a minszki rezsimre – ismertette a telefonbeszélgetést a kancellár szóvivője, Steffen Seibert.

Lengyelország miniszterelnöke, Mateusz Morawiecki nem sokkal korábban ennél keményebb hangnemet ütött meg. Ő azzal vádolta Putyint, hogy ötletgazdaként áll az egész válság mögött, és kifejezetten érdeke a konfliktus élezése.

Oroszország viszont tagadta, hogy bármiféle szerepe lenne az egészben, és inkább Európát hibáztatta – derült ki a The Guardian cikkéből. Moszkva a Merkellel folytatott telefonbeszélgetést így kommentálta: a közvetlen tárgyalást javasolták az Európai Unió államai és Minszk között. Arról viszont az orosz fél nem mondott semmit, hogy ígértek-e közbelépést Merkelnek, vagy maguktól terveznek-e bármi hasonlót.

Lengyelország és Litvánia szükségállapotot vezetett be a határainál, miután azokat menekültek tömegei lepték el. Aljakszandr Lukasenka rezsimjét gyanúsítják azzal, hogy a Közel-Keletről menedékkérőket utaztatott a határaihoz, hogy így álljon bosszút a vele szemben szankciókat alkalmazó államokon. Hétfőn több mint ezer menedékkérő, jellemzően iraki kurdok érkeztek a lengyel határhoz, ami súlyos helyzetet eredményezett. A lengyel határőrség szerdán azt közölte, több tucatnyi emberből szerveződött két csoport, ők pedig az éjszaka közepén megsértették a lengyel határt. Letartóztatták és kiutasították őket. Litvánia eközben azt mondta, kedden 281 illegális határátlépési kísérletet hiúsítottak meg.

Morawiecki úgy gondolja, Putyin ötlete volt az egész, az elnök pedig szerinte az orosz birodalom újraépítésén dolgozik. A lengyel vezető úgy látja, újfajta háborúval állnak szemben, ebben pedig már embereket fognak élő pajzsokként használni.

A belarusz utazási ügynökségek az elmúlt időszakban vízumok százát adta ki irakiaknak, szíreknek és más keleti országokból érkezőknek. A Minszkbe érkező menedékkérők ezt követően utazhatnak szabadon a határhoz, hogy megpróbáljanak belépni Lengyelországba, majd útjukat Németországba folytassák.

Az, hogy mindebben mennyi szerepet játszik Moszkva, egyelőre kérdéses, az viszont biztos, hogy Putyin maradt az egyetlen jelentős vezető, aki kiáll Lukasenka és rezsimje mellett. A belarusz hatalomnak pedig igencsak nagy szüksége van erre, hogy továbbra is az ország élén maradhasson. Az uniós országok közben további szankciókkal fenyegetik Lukasenkát, akit embercsempészettel és gengszermódszerekkel vádolnak. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter kedden viszont azt mondta, szerinte a krízist az Európai Unió államai és a NATO okozták. Úgy látja, ezek az államok egyfajta nyugati életstílust próbáltak erőltetni Belaruszban, de az oroszok szerint ez nem vált be. Lavrov egyébként úgy látja, az arab tavasz mögött is a nyugat állt.

Kedden Lukasenka és Putyin is beszéltek telefonon, hogy megvitassák a határoknál kialakult állapotokat. Az viszont nem derült ki, mit kívánnak pontosan tenni a helyzet megoldása érdekében.