Belarusz tagadja, hogy Ukrajna megtámadására készülne

Belarusz tagadja, hogy Ukrajna megtámadására készülne

Aljakszandr Lukasenka (Fotó: Kreml)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ukrán vezetők tegnap este bejelentették, hogy aggodalmaik szerint Belarusz arra készül, hogy Oroszország oldalán bekapcsolódjon az Ukrajna elleni agresszióba. Ukrajna északi szomszédja közvetett módon már most is részt vállal az ország elleni támadásból, hiszen a Kijevet támadó Orosz erők nagy része belorusz területről lépett be Ukrajnába. 

Belarusz tekinthető Oroszország egyik utolsó szövetségesének (ha Gődény Györgyöt nem számoljuk), a nagyrészt emigrációba menekült vagy bebörtönzött belorusz ellenzéki vezetők szerint Lukasenka elnök gyakorlatilag Putyin rendelkezésére bocsátotta az országot.

Az ukránok által várt belorusz támadás fabrikált ürügye az lehet, hogy az ukránok állítása szerint Oroszország arra készül, hogy ukrán területről intéz támadást Belarusz ellen. Vagyis – ahogy a történelem során már oly sokszor – talán egy megrendezett „támadásra” fognak hivatkozni a beloruszok, amiért megtámadják Ukrajnát.

A belorusz fegyveres erők főparancsnoka, Viktor Gulevics ma tagadta, hogy az országa Ukrajna megtámadását tervezné. Viszont öt zászlóaljat azért csak az ukrán határhoz küldenek, hogy felváltsák a már ott állomásozó katonákat. A főparancsnok hangsúlyozta, hogy a zászlóaljak átvezénylése nem áll kapcsolatban a feltételezett támadás előkészítésével.

Címkék: ukrajnai háború