Belebukhat-e főtanácsadója, a brexitguru bakijába Boris Johnson?

Belebukhat-e főtanácsadója, a brexitguru bakijába Boris Johnson?

Tüntetők és a média képviselői állnak Dominic Cummings, Boris Johnson brit miniszterelnök politikai főtanácsadójának londoni otthona előtt 2020. május 25-én (Fotó: MTI/EPA/Facundo Arrizabalaga)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az elmúlt napokat a brit sajtóban egy téma uralta: a kormányfő, Boris Johnson legközelebbi tanácsadójának, Dominic Cummingsnak karantént megszegő utazása, ami egy hét alatt közel tíz százalékkal csökkentette a konzervatívok előnyét.

Dominic Cummings koronavírusos tünetekkel utazott keresztül Anglián, londoni lakásától szülei házához – tudósított a The Guardian és a Daily Mirror. A két lap riporterei közösen dolgoztak, miután egy szemtanú arról számolt be, hogy április ötödikén a miniszterelnöki tanácsadó családi otthona mellett elsétálva az Abba Dancing Queen című számát hallották a kertből. „Életem legnagyobb megdöbbenése volt, amikor benéztem a kapun, és megláttam” – számolt be róla egy helyi lakos. A sokk még nagyobb volt, mivel ez csupán egy héttel azt követően történt, hogy a tanácsadó koronavírusos tünetekkel önkéntes karanténba vonult – Londonban.

Ebben az időszakban a brit kormány arra szólította fel a lakosságot, hogy mindenki maradjon otthon, ne tegyenek semmilyen utazást. „Ne látogassa meg családtagjait, akikkel nem él egy háztartásban. Az egyetlen kivétel az, ha segítségre van szükségük, például bevásárlás vagy pedig gyógyszerek beszerzése” – szólt a hivatalos kommüniké. Cummings március 28 és 29 között kezdett el koronavírusos tüneteket produkálni, nem sokkal azután, hogy bejelentették, a kormányfő is megfertőződött. Ennek ellenére a tanácsadó kelet-londoni lakásából elutazott a több mint 400 kilométerre fekvő észak-angliai Durhambe feleségével és gyermekével.

A tanácsadó május 25-én egy sajtótájékoztató keretében úgy érvelt, az utat azért tette, mivel ő és felesége nem érezték magukat jól, és a gyermeküknek felügyeletre volt szüksége. Ezért a szüleihez utazott, feleségével egy különálló házban szigetelték el magukat a megkövetelt és előírt időre. Hozzátette: nem gondolja úgy, hogy megszegte volna a szabályokat, és nem merült fel benne a lemondás gondolata. Amikor arról kérdezték, hogy április közepén miért látták egy Durhamtől 100 kilométerre található kastélynál családjával, Cummings azt mondta, hogy „tesztelni akarta a látását”, mivel attól félt, hogy az romlott a vírus következményeképp. A The Guardian és a Daily Mirror közben arról is írt, hogy egy második utazás is történt London és Durham között, azonban ezt a kampányguru tagadta.

Miközben Cummings a végletekig védte magát, a brit közéletben akadtak olyanok, akik pont a karantén megszegése miatt vonultak vissza. Neil Ferguson professzor, akinek a modellje alapján a szigorú lezárást bevezették, visszavonult a szakmai tanácsadó testületből, miután barátnője meglátogatta, így viselkedése aláásta a vírussal szembeni védekezést. A skót főorvos, Catherine Calderwood szintén hasonló okokból mondott le posztjáról. Cummings pozíciója azonban rendületlennek tűnik, annak ellenére, hogy úgy fest, egyre többet szegik meg a kormány hivatalos tanácsát, mivel „ha neki is lehet, nekem is.” Az sem segít, hogy a brit kormány eddigi stratégiája sem tűnik túl sikeresnek, Nagy-Britanniában még világszinten is kiemelkedően sokan hunytak el a koronavírus következményeképp. (Cikkünk megjelenésekor a 67,88 milliós Egyesült Királyságban eddig 274 219 személy kapta el a kórt, közülük 38 458-an vesztették életüket. Az egymillió lakosra jutó fertőzöttek száma pedig 4040. Ez a mutató az Egyesült Államok esetében 5394, Brazíliában 2379, Oroszországban 2744, Spanyolországban 5096, Olaszországban 3855, míg Magyarországon 397.)

Cummings legnagyobb haditettének a brexitkampány sikerére vitelét tekintik, illetve közvélekedés szerint a tavaly decemberi előre hozott választás, és a konzervatívok történelmi győzelme is az ő stratégiájának eredménye. A kormányfő tehát valamennyire „lekötelezett” a David Cameron által csak karrierpszichopatának bélyegzett kampányguruval szemben. A szigetország közvéleménye azonban erősebbnek bizonyulhat a személyes kapcsolatnál.

Boris Johnson decemberi győzelme után úgy tűnt, semmi sem állhat a történelmi fölénnyel megválasztott miniszterelnök elé. A választásokon elért siker azt is jelentette, hogy a Konzervatív Pártot teljesen maga köré szervezte a volt londoni polgármester, eltávolítva azokat, akik az Európai Unióban való maradás mellett kampányoltak, vagy pedig az elmúlt években szembe kerültek vele.

Azonban a Cummings körül kialakult botrány még az újonnan centralizált politikai alakulat fegyelmezett sorait is megbontotta. Már több mint 40 parlamenti képviselő lemondásra szólította fel a főtanácsost, és további 17 képviselő kritizálta a kormányfő döntését, hogy megvédje jobbkezét. George Freeman, konzervatív képviselő elmondta, hogy több mint ezer emailt kapott a választókörzetéből, akik „kifejezték felháborodottságukat, hogy a miniszterelnök főtanácsosa megszegi a lezárást, és még bocsánatot sem kér. Tisztán látható, hogy a bizalom elárulásából eredő közharag veszélyezteti a kormány egészségügyi tanácsának tiszteletben tartását.”

A levelek között néhány egész hátborzongató is akadt: sokan haldokló családtagjaikat nem látogatták meg, mások temetéseket hagytak ki annak érdekében, hogy minél inkább kövessék a kormány utasításait. Néhány felháborodott londoni közben otthona előtt találta meg Cummingst, akik közül egyikük meg is fogalmazta azt, amit azok, akik felháborodtak a tanácsadó viselkedésén, éreznek: „Egy szabály önnek, egy meg mindenki másnak?”

A felmérések szerint a felháborodás a politikai preferenciákat illetően is megmutatkozik: a YouGov felmérése szerint a konzervatívok előnye 15 százalékpontról hatra zuhant – egy hét alatt.