Belebukott a hat gyerekét egyedül nevelő észt miniszter abba, hogy sofőrjével vitette őket iskolába

Belebukott a hat gyerekét egyedül nevelő észt miniszter abba, hogy sofőrjével vitette őket iskolába

Mailis Reps, Észtország volt oktatási minisztere (Fotó: Mailis Reps / Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Lemondott Mailis Reps észt oktatási miniszter, miután kiderült, hogy a sofőrje a szolgálati autóval hordja iskolába a tárcavezető gyermekeit. A 45 éves miniszter pénteken, a közösségi oldalán közölte a döntését. Arról írt, hogy az anyaság és a miniszteri szerepvállalása miatt nagy volt rajta a nyomás. Elismerte, hogy hibát követett el, emiatt bocsánatot is kért – számolt be a svájci Tagesanzeiger.

A minisztert az egyik észt bulvárlap buktatta le, megírta ugyanis, hogy a minisztérium egyik sofőrje rendszeresen hozza és viszi Mailis Reps gyermekeit az óvodából – a tárcavezető nélkül. A hat gyermekét egyedül nevelő nő kezdetben nem kívánt távozni hivatalából, Jüri Ratas észt kormányfő is védelmébe vette. Végül engedett a politikai nyomásnak, lemondását a miniszterelnök sajnálatát kifejezve fogadta el.

Más Biden korruptozásába bukott bele

Nem Reps az észt kormány egyetlen politikusa, aki idő előtt kényszerült távozni hivatalából. A hónap elején ugyanis lemondott a Mart Helme belügyminiszter is, miután egy rádióinterjúban bizonyítékok nélkül korruptnak nevezte a megválasztott amerikai elnököt és annak fiát, Joe és Hunter Bident – számolt be az MTI. Az észt belügyminiszter fia, a pénzügyminiszter is nagy politikai nyomás alá került, mivel ő ugyanabban a rádióinterjúban bizonyítékok nélkül egyértelmű amerikai választási csalásról beszélt és arról, hogy végül akár vérontás árán, de győzni fog Donald Trump.

– Éjjel úgy döntöttem, hogy lemondok, szembesülve az észt média becsületsértő és hazug állításaival. Fáradt vagyok. Semmi olyat nem mondtam, ami már ne hangzott volna el az amerikai médiában, az amerikai szabad médiában – mondta a 71 éves Mart Helme volt belügyminiszter az ERR észt közmédiumnak.

A belügyi tárcavezető fia, Martin Helme pénzügyminiszter személyéről ugyanakkor bizalmi szavazás volt az észt parlamentban, azonban azt túlélte, az ellenzék indítványa ugyanis nem kapott többséget. Jüri Ratas észt miniszterelnök egyébként gratulált Joe Bidennek a választási győzelméhez, hangsúlyozva, hogy az elnökválasztás tisztességes, szabad és átlátható volt.

Érdekesség, hogy Szijjártó Péter külügyminiszter is kérdőre vonta közösségi oldalán Joe Bident fia állítólagos korrupciós ügyei miatt az amerikai elnökválasztás előtt, miután az akkor még csak elnökjelölt – azóta Amerika vezetőjévé – választott politikus az önkényuralmi rendszerek között említette Magyarországot.