Belső vizsgálatot sürget harminc EP-képviselő Várhelyi Olivérrel kapcsolatban

Belső vizsgálatot sürget harminc EP-képviselő Várhelyi Olivérrel kapcsolatban

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Várhelyi Olivér, az Európai Bizottság szomszédság- és bővítéspolitikáért felelős tagjelöltje érkezik a Külügyek Tanácsa fejlesztéspolitikával foglalkozó ülésére Brüsszelben 2019. november 25-én (Fotó: MTI/KKM/Borsos Mátyás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Figyelemmel kísérik a bosznia-hercegovinai helyzetet az Európai Parlament képviselői, ezért közülük 30-an levelet írtak az Európai Bizottság elnökének, Ursula von der Leyennek, amelyben  arra kérik, hogy vizsgálják meg Várhelyi Olivér, az EU bővítési biztosának szerepét a bosznia-hercegovinai elnökség tagja, Milorad Dodik bosznia-hercegovinai „szeparatista tevékenységének” segítésében – jelentette a Beta szerb hírügynökség a boszniai Klix.ba portálra hivatkozva. Korábban Cseh Katalin, a Momentum EP-képviselője a Facebookon már beharangozta, hogy ez ügyben levelet írt Ursula von der Leyennek, az Európai Bizottság elnökének.

December elején ugyanis Bosznia-Hercegovina szétszakítása felé tett lépést a boszniai szerb köztársaság parlamentje – írja a 444.hu.

A Cseh Katalin által a Twitteren közzétett levélben több EP-frakció képviselői azt írják, hogy figyelemmel kísérik a bosznia-hercegovinai helyzetet, hangsúlyozva, hogy Bosznia-Hercegovina területi integritása kulcsfontosságú, nemcsak helyi, hanem regionális és európai szempontból is. Rendkívüli módon aggasztja őket, amilyen irányba a politikai feszültség eszkalálódott Bosznia-Hercegovinában a közelmúltban, és szerintük ezt Milorad Dodik táplálja, és információik alapján Várhelyi asszisztál hozzá.

Ha Dodik sikeresen megosztja az államot és létrehoz egy független szerb államot úgy, hogy kivonul a bosznia-hercegovinai intézményekből, és független szerveket hoz létre a boszniai szerb köztársaság területén, az Bosznia-Hercegovina határain messze túl is érezhető lesz, és súlyos következményekkel fog járni az európai külpolitikában – írják az EP-lépviselők.

Szerintük az Európai Bizottságnak kulcsszerepe van abban, hogy biztosítja a daytoni egyezmény tiszteletben tartását és a békét Bosznia-Hercegovinában.

„Nem minden uniós ország osztja ezeket a célokat. A hírek szerint a jelenlegi magyar kormány aktívan támogatja Dodik Bosznia-Hercegovina felosztására irányuló kampányát egy százmillió eurós segélyen keresztül, amelyet Magyarország a boszniai szerb köztársaságnak ad a bosznia-hercegovinai általános választások előtt” – figyelmeztetnek a levélben.

„Ha a bizottság pártatlansága és semlegessége megkérdőjeleződik, a geopolitikai egyensúly automatikusan veszélybe kerül. Ezzel összefüggésben a kérdésünk az, hogy a Bizottság szerint Várhelyi biztos munkája összhangban van-e az EU Bosznia-Hercegovinára vonatkozó hivatalos politikájával, illetve az EU bővítési biztosi szerepével?” – tették fel a kérdést von der Leyennek. A képviselők arról is érdeklődnek az Európai Bizottság elnökénél, hogy várható-e valamilyen vizsgálat Várhelyi tevékenységével kapcsolatban.