Beszélgetéseket hallgatott le a Facebook

Beszélgetéseket hallgatott le a Facebook

Mark Zuckerberg a 2018. május 1-2 között megrendezett F8 elnevezésű Facebook fejlesztői konferencián (Forrás: Anthony Quintano/Flickr)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Több száz alvállalkozót bérelt fel a Facebook arra, hogy leiratokat készítsenek a felhasználók Messenger-beszélgetéseiből, derül ki a Bloomberg cikkéből, amit az Index szúrt ki.

E szerint a leiratok készítői nem tudták, hogy hol rögzítették a hangfelvételeket, illetve hogyan jutottak a Facebook birtokába, csak a tartalmukat ismerték. A meg nem nevezett alvállalkozók hallhatták a felhasználók beszélgetéseit, de nem tudták, hogy miért kell legépelniük.

A Facebook elismerte, hogy leiratokat készített a felhasználók hangfelvételeiből, de a Bloomberghez eljuttatott közleményében a cég kijelentette, hogy többet nem fogja. A cég szerint azoknak a beszélgetéseiből készült leirat, akik ezt jóváhagyták a Messengerben. Erre 2015 óta van lehetőség a csetfelületen. Az írott szövegekre pedig azért volt szükség, hogy összevessék, a Facebook mesterséges intelligenciája helyesen tudja-e értelmezni az üzeneteket.

Élet a Facebookon túl - egy hónap a közösségi oldal nélkül | Magyar Hang

Mondom a lényeget: egy hónapig Facebook (Fb) nélküli önkéntes számkivetettségbe vonultam, és még élek. De azt még nem tudom, jó volt-e ez nekem így. Önök fent vannak? Nem alvásilag, hanem az Fb-n.

A Facebook hosszú ideig váltig állította, hogy nem hallgat bele a felhasználók beszélgetéseibe az oldalon keresztül működő Messenger applikáción keresztül, hogy pontosabban tudják célba juttatni a hirdetéseket – emlékeztetett a 24.hu. Tavaly tavaszi kongresszusi meghallgatásán maga Mark Zuckerberg, a vállalat alapítója és vezetője is tagadta, hogy a cég belehallgat a beszélgetésekbe.

Önök olyan összeesküvés-elméletről beszélnek, hogy mi figyeljük, hogy mit vesznek fel a mobiltelefonok mikrofonjai, amit aztán hirdetési tevékenységhez használunk fel – hangoztatta a milliárdossá lett Zuckerberg. Mi nem csinálunk ilyet – állította.

50 millió Facebook-fiókhoz fértek hozzá hekkerek | Magyar Hang

Mintegy 50 millió felhasználójuk adataihoz fértek hozzá illetéktelenek - jelentette be a Facebook pénteken. Kedden fedezték fel a behatolást és értesítették a rendőrséget. A BBC beszámolója szerint a potenciálisan érintett felhasználókat pénteken kijelentkeztették, majd újra be kellett jelentkezniük. A vállalat közlése szerint a támadók a „View As" (Megtekintés mint) funkcióban találtak rést, amit kihasználtak.

A Facebookot nemrég 5 milliárd dollárra büntette az amerikai Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (FTC), amiért a vállalat nem tartotta be az FTC 2012-es határozatát, és megtévesztette a felhasználóit, akik azt hihették, hogy ők döntenek a személyes adataik felhasználhatóságáról.

Nemrég az Amazon virtuális asszisztenséről, Alexáról derült ki, hogy bármikor lehallgathatja a felhasználót, és áprilisban az is kiderült az Alexáról, hogy emberek hallgatják vissza az általa rögzített hanganyagot. A Google és az Apple kijelentette, hogy felhagytak azzal, hogy harmadik, hús-vér félnek kiadják ezeket az anyagokat.